Abordarea a 13 mituri despre vaccinul impotriva COVID-19

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ultima actualizare 2021-04-04 de admin

Pe masura ce lumea lupta impotriva unei pandemii, eliminarea minciunii si scoaterea la suprafata a adevarului este mai urgenta ca niciodata.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), intre 2010 si 2015, vaccinurile au prevenit o estimare 10 milioane de decese.

Oamenii de stiinta au lucrat neobosit pentru a crea vaccinuri sigure si eficiente care sa ne protejeze impotriva SARS-CoV-2. Acum, pe masura ce multe guverne lanseaza vaccinuri COVID-19, oamenii de stiinta si expertii medicali se confrunta cu o noua provocare: dezinformarea si ezitarea asociate vaccinului.

Unii anti-vaxxeri – indivizi care cred ca vaccinurile cauzeaza o serie de boli medicale – isi dedica intreaga viata indrumarii impotriva vaccinurilor. In realitate, vaccinurile au salvat vietile a milioane de oameni.

Ezitarea vaccinului nu este nimic nou si, in multe privinte, perfect rezonabila. De exemplu, dezinformarea despre siguranta vaccinurilor si efectele potentiale asupra organismului este raspandita pe internet. De asemenea, vaccinurile COVID-19 au fost dezvoltate neobisnuit de rapid si utilizeaza o tehnologie relativ noua.

In acest articol, abordam cele mai comune mituri asociate cu vaccinurile anti COVID-19. 

Desi nu va convinge anti-vaxxeri, speram ca aceste informatii se vor dovedi utile pentru cei care ezita. Vom acoperi urmatoarele mituri:

 1. Vaccinurile nu sunt sigure, deoarece au fost dezvoltate atat de repede
 2. Vaccinul imi va modifica ADN-ul
 3. Vaccinurile COVID-19 va pot oferi COVID-19
 4. Vaccinul contine un microcip
 5. Vaccinurile impotriva COVID-19 va pot face infertil
 6. Vaccinurile impotriva COVID-19 contin tesut fetal
 7. Persoanele care au avut COVID-19 nu au nevoie de vaccin
 8. Dupa ce ati primit vaccinul, nu puteti transmite virusul
 9. Odata ce am fost vaccinat, pot relua o viata normala
 10. Vaccinul va proteja impotriva COVID-19 pe viata
 11. Persoanele cu afectiuni preexistente nu pot lua vaccinul
 12. Persoanele cu sistem imunitar compromis nu pot avea vaccinul
 13. Adultii mai in varsta nu pot avea vaccinul

1. Vaccinurile nu sunt sigure, deoarece au fost dezvoltate atat de repede

Este adevarat ca oamenii de stiinta au dezvoltat vaccinurile COVID-19 mai rapid decat orice alt vaccin pana in prezent – sub 1 an. Precedentul record a fost vaccinul impotriva oreionului, care a fost dezvoltat in 4 ani .

Exista o serie de motive pentru care vaccinurile COVID-19 au fost dezvoltate mai rapid, dintre care niciunul nu reduce profilul sau de siguranta.

De exemplu, oamenii de stiinta nu incepeau de la zero. Desi SARS-CoV-2 a fost nou pentru stiinta, cercetatorii au studiat coronavirusurile de zeci de ani.

De asemenea, deoarece COVID-19 a atins fiecare continent de pe pamant, procesul de dezvoltare a vaccinului a implicat o colaborare mondiala fara precedent. Si, in timp ce multe eforturi stiintifice se confrunta cu dificultati de finantare, cercetatorii COVID-19 au primit finantare de la o gama larga de sponsori.

Un alt factor care incetineste dezvoltarea vaccinului este recrutarea voluntarilor. In cazul COVID-19, nu au lipsit persoanele care doreau sa ajute.

De asemenea, in conditii normale, studiile clinice se desfasoara secvential. Dar, in acest caz, oamenii de stiinta ar putea derula simultan unele incercari, ceea ce a economisit mult timp.

Acesti factori si mai multi au insemnat ca vaccinul ar putea fi dezvoltat rapid fara a compromite siguranta.

Pe scurt: identificarea virusului a fost mai rapida; am avut deja experienta cu agenti patogeni similari; tehnologia a continuat din anii 1980; fiecare guvern de pe pamant avea un interes personal; si au existat putine restrictii financiare.

2. Vaccinul imi va modifica ADN-ul

Unele vaccinuri anti COVID-19, inclusiv vaccinurile Pfizer-BioNTech si Moderna, se bazeaza pe tehnologia ARN mesager (ARNm). Aceste vaccinuri functioneaza diferit fata de tipurile traditionale de vaccin.

Vaccinurile clasice introduc in organism un agent patogen inactivat sau o parte a unui agent patogen pentru a-l „invata” cum sa produca un raspuns imun.

In schimb, un vaccin ARNm ofera instructiunile pentru fabricarea proteinei unui agent patogen in celulele noastre. Odata ce proteina este creata, sistemul imunitar raspunde la aceasta, pregatind-o pentru a raspunde la viitoarele atacuri ale aceluiasi agent patogen.

Cu toate acestea, ARNm nu se agata in corp si nu este integrat in ADN-ul nostru. Odata ce a furnizat instructiunile, celulao descompune.

De fapt, mARN-ul nu va ajunge nici macar la nucleul celulei, care este locul unde se afla ADN-ul nostru.

3. Vaccinurile impotriva COVID-19 va pot transmite COVID-19

Vaccinurile COVID-19 nu pot administra un COVID-19 individual. Indiferent de tipul de vaccin, niciunul nu contine virusul viu. Orice efecte secundare, cum ar fi cefaleea sau frisoanele , se datoreaza raspunsului imun si nu unei infectii.

4. Vaccinul contine un microcip

Un sondaj YouGov efectuat in SUA anul trecut a adresat 1.640 de persoane o serie de intrebari despre COVID-19. Un incredibil 28% dintre respondenti considera ca Bill Gates intentioneaza sa utilizeze vaccinarile anti COVID-19 ca vehicul pentru implantarea microcipurilor in populatie.

Potrivit unora, acest microcip va permite elitelor umbrite sa-si urmareasca fiecare miscare. In realitate, telefoanele noastre mobile indeplinesc deja aceasta sarcina fara efort.

Nu exista dovezi ca vreunul dintre vaccinurile anti COVID-19 contine un microcip.

Desi specificul variaza de la teoria conspiratiei la teoria conspiratiei, unii cred ca vaccinul contine etichete de identificare cu frecventa radio. Acestea constau dintr-un transponder radio, receptor radio si emitator. Nu este posibil sa se micsoreze aceste componente la o dimensiune suficient de mica pentru a se potrivi prin capatul acului.

5. Vaccinurile impotriva COVID-19 pot cauza infertilitate

Nu exista dovezi ca vaccinurile impotriva COVID-19 au un impact asupra fertilitatii. In mod similar, nu exista dovezi ca acestea vor pune in pericol sarcinile viitoare.

Acest zvon a inceput din cauza unei legaturi intre proteina spike care este codificata de vaccinurile pe baza de ARNm si o proteina numita sincitina-1. Sincitina-1 este vitala pentru ca placenta sa ramana atasata la uter in timpul sarcinii.

Cu toate acestea, desi proteina spike are in comun cativa aminoacizi in comun cu sincitina-1, nici macar nu sunt suficient de asemanatoare pentru a confunda sistemul imunitar.

Zvonul pare sa fi inceput prin amabilitatea doctorului Wolfgang Wodarg. In decembrie anul trecut, el a solicitat Agentiei Europene pentru Medicamente sa opreasca studiile cu vaccin anti COVID-19 in Uniunea Europeana. Printre ingrijorarile sale se numara „problema” sincitin-1 mentionata mai sus.

Dr. Wodarg are o istorie de scepticism fata de vaccinuri si a minimizat severitatea pandemiei COVID-19. Dr. Wodarg si fostul vicepresedinte si om de stiinta al Pfizer Inc. Pharmaceuticals s-au alaturat vocilor pentru a face afirmatii despre vaccinul care produce infertilitate, provocand astfel temeri raspandite.

Cu toate acestea, nu exista dovezi ca vreun vaccin anti COVID-19 afecteaza fertilitatea.

6. Vaccinul anti COVID-19 contine tesut fetal

De-a lungul anilor, anti-vaxxeri au raspandit zvonuri conform carora vaccinurile contin tesut fetal. Nici vaccinurile impotriva COVID-19 si niciun alt vaccin nu contin tesut de la fat.

Dupa cum a declarat Dr. Michael Head, cercetator principal la Universitatea din Southampton din Regatul Unit, pentru BBC , „Nu exista celule fetale utilizate in niciun proces de productie a vaccinului”.

7. Persoanele care au avut COVID-19 nu au nevoie de vaccin

Chiar si persoanele care au fost testati pozitiv pentru SARS-CoV-2 in trecut ar trebui sa fie vaccinate. Dupa cumCentrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC)  scrie:

„Datorita riscurilor grave pentru sanatate asociate cu COVID-19 si a faptului ca este posibila reinfectarea cu COVID-19, vaccinul ar trebui sa vi se ofere indiferent daca ati avut deja o infectie cu SARS-CoV-2.”

Exista, de asemenea, sansa ca testul initial sa produca un fals pozitiv – cu alte cuvinte, testul a fost pozitiv, dar nu a existat nicio infectie virala. Din acest motiv, este mai bine sa gresim din partea prudentei.

8. Dupa ce ai primit vaccinul, nu poti transmite virusul

Vaccinurile impotriva COVID-19 sunt concepute pentru a preveni imbolnavirea persoanelor in urma unei infectii cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, o persoana care a fost vaccinata ar putea inca sa poarte virusul, ceea ce inseamna ca ar putea fi capabil sa-l transmita.

Deoarece oamenii de stiinta nu stiu inca daca vaccinurile vor preveni infectarea, odata ce o persoana a fost vaccinata, ar trebui sa continue sa poarte o masca in public, sa se spele pe maini si sa practice distantarea fizica, asa cum recomanda autoritatile regionale.

9. Odata ce am fost vaccinat, pot relua o viata normala

Din pacate, din motivele mentionate mai sus, acest lucru nu este adevarat.

10. Vaccinul va protejeaza impotriva COVID-19 pe viata

Deoarece oamenii de stiinta au studiat virusul doar de aproximativ 1 an, nu stim cat va dura imunitatea. In conformitate cuCARE:

„Este prea devreme pentru a sti daca vaccinurile anti COVID-19 vor oferi protectie pe termen lung. […] Cu toate acestea, este incurajator faptul ca datele disponibile sugereaza ca majoritatea persoanelor care se recupereaza de la COVID-19 dezvolta un raspuns imun care ofera cel putin o perioada de protectie impotriva reinfectiei.”

S-ar putea sa fie nevoie sa avem un vaccin anti COVID-19 anual, in acelasi mod in care il avem pe vaccinul antigripal.

11. Persoanele cu afectiuni preexistente nu pot lua vaccinul

Acest lucru este neadevarat. Persoanele cu cele mai multe conditii preexistente – inclusiv boli de inima , diabet si boli pulmonare – pot lua un vaccin COVID-19. Cu toate acestea, daca cineva este ingrijorat, este intotdeauna recomandabil sa discute cu un medic.

De fapt, deoarece conditiile preexistente, cum ar fi obezitatea si bolile de inima, pot creste riscul de a dezvolta simptome COVID-19 mai severe, vaccinarea este si mai importanta pentru persoanele cu probleme de sanatate preexistente.

Exista o exceptie: persoanele care sunt alergice la oricare dintre componentele vaccinului nu ar trebui sa fie vaccinate. Oricine a avut in trecut o reactie alergica la orice vaccin ar trebui sa vorbeasca cu medicul sau.

Cu toate acestea, CDC recomanda „persoanelor cu antecedente de reactii alergice severe care nu au legatura cu vaccinurile sau medicamentele injectabile – cum ar fi alergiile la alimente, animale de companie, venin, mediu sau latex – sa fie vaccinate. Persoanele cu antecedente de alergii la medicamente pe cale orala sau antecedente familiale de reactii alergice severe se pot vaccina, de asemenea. ”

12. Persoanele cu sistem imunitar compromis nu pot avea vaccinul

Deoarece vaccinul nu contine un agent patogen viu, nu va provoca o infectie. Prin urmare, persoanele care au un sistem imunitar compromis pot lua in continuare vaccinul. Cu toate acestea, este posibil sa nu construiasca protectie imunitara in acelasi grad ca cineva cu un sistem imunitar complet functional.

CDC explica, de asemenea, ca putine persoane care au un sistem imunitar compromis au fost implicate in studiile cu vaccin:

„Persoanele imunocompromise pot primi vaccinul impotriva COVID-19 daca nu au contraindicatii la vaccinare. Cu toate acestea, acestia ar trebui sfatuiti cu privire la profilul necunoscut al sigurantei vaccinului si la eficacitatea populatiilor imunodeprimate. ”

13.Persoanele mai in varsta nu ar trebui vaccinate

Acesta este un mit. In prezent, in majoritatea tarilor in care oficialii lanseaza vaccinul, se acorda prioritate varstnicilor, deoarece acestia sunt cei mai expusi riscului de boli severe.

De asemenea, unele dintre studiile clinice au avut subgrupuri specifice care au inclus adulti in varsta pentru a verifica siguranta vaccinului in aceasta populatie.

In Norvegia, 23 de adulti mai in varsta au murit la scurt timp dupa ce au primit vaccinul Pfizer-BioNTech. Poate ca acest lucru explica de ce acest mit castiga aderenta.

Agentia Norvegiana pentru Medicamente (NOMA) investigheaza in prezent situatia. Steinar Madsen, director medical la NOMA,crede ca reactiile adverse frecvente, cum ar fi febra, greata si diareea, „pot agrava boala de baza la varstnici”.

Madsen a explicat, de asemenea, ca „acestea sunt cazuri foarte rare si au aparut la pacienti foarte fragili, cu boli foarte grave”. El a continuat sa adauge,

„Cerem acum ca medicii sa continue vaccinarea, dar sa efectueze o evaluare suplimentara a persoanelor foarte bolnave a caror stare de baza ar putea fi agravata de aceasta”.

Concluzie

Este greu de crezut ca nu cu mult mai mult de 1 an in urma, COVID-19 si SARS-CoV-2 erau in intregime necunoscute. Acum, avem o serie de vaccinuri viabile, eficiente si sigure.

In aceasta era alimentata de internet, zvonurile cresc si se raspandesc ca focul. Adaugarea unei doze semnificative de frica si anxietate ofera vasul perfect in care sa cresti mituri periculoase.

Situatia si stiinta se misca rapid, iar cel mai bun sfat este sa va asigurati ca luati intotdeauna informatii din surse fiabile si sa nu acordati atentie postarilor inselatoare pe retelele sociale.

Alte mituri despre vaccinul anti COVID-19 puteti citi aici

admin
adminhttps://www.sanatatedefier.ro/
Vrei să afli informații credibile despre sănătate și wellness în limba română? Ești la locul potrivit! Din 2015, sanatatedefier.ro a devenit o resursă de încredere pentru cititorii români interesați de sănătate. Ca administrator și editor, sunt implicat în fiecare aspect al site-ului, asigurându-mă că informațiile pe care le găsești sunt precise, ușor de înțeles și te ajută să iei decizii informate despre sănătatea ta. Mă bazez pe surse verificate precum: studii științifice publicate în reviste de specialitate, articole scrise de experți din domeniul sănătății, organizații de renume din domeniul sănătăți iși alte surse sigure și actuale.Obiectivul meu este să te informez, nu să înlocuiesc un medic. Conținutul site-ului are doar scop informativ și nu reprezintă un substitut pentru consultanță, diagnostic sau tratament medical.Întrebările și feedback-ul tău sunt binevenite! Mă ajută să îmbunătățesc constant site-ul și conținutul lui. Explorează articolele noastre informative astăzi! Urmărăște-ne pe rețelele sociale pentru mai multe informații despre sănătate! Sanatatedefier.ro - Sănătate informată, alegeri inspirate!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

URMĂREȘTE-NE

6,230FaniÎmi place
360CititoriConectați-vă
79CititoriConectați-vă
679AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE