10 alternative pentru grau si faina de grau

inlocuitor grau su faina de grau
  • 369
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
    370
    Shares

Graul a fost considerat cea mai importanta cereala de mii de ani. Este utilizat intr-o varietate de produse, iar cea mai populara este faina.

Graul este cel mai potrivit pentru fabricarea painii si alte produse coapte, datorita continutului ridicat de gluten. Glutenul confera fainii de grau elasticitate si rezistenta, facandu-l potrivit pentru coacere.

Cu toate acestea, multe persoane sunt alergice sau intolerante la gluten, ceea ce poate provoca o alergie la grau sau o boala celiaca.

O alergie la grau produce un raspuns imunitar imediat la o proteina gasita in grau, care poate provoca simptome precum tulburari gastrointestinale cronice, infectii, astm, eczeme, acnee, dureri articulare, oboseala si migrene.

Pe de alta parte, boala celiaca este o boala autoimuna in care sistemul imunitar considera glutenul ca alergen si provoaca simptome precum scaderea apetitului, diaree cronica, constipatie cronica, varsaturi, oboseala si iritabilitate.

Persoanele care sufera de alergie la grau sau de boala celiaca trebuie sa urmeze o dieta fara gluten si sa evite orice forma de graul.

Din fericire, exista multe alternative pentru grau pe care le puteti include cu usurinta in dieta dvs.

Iata 10 alternative la faina de grau si grau.

Quinoa

O alternativa pentru grau este quinoa, o pseudo-cereala, ceea ce inseamna ca este o samanta care este pregatita si consumata ca un bob. Deoarece este fara gluten, poate fi bun pentru persoanele sensibile la gluten sau grau.

Quinoa pura este buna pentru persoanele cu boala celiaca si sensibilitate non-celiaca la gluten.

Quinoa este o sursa completa de proteine, deoarece contine toti aminoacizii esentiali. Unele alte vitamine si minerale importante din quinoa sunt manganul, fosforul, cuprul, folatul, fierul, magneziul si zincul.

Quinoa are o textura crocanta si o aroma de nuci care o face foarte populara atat in ​​randul copiilor, cat si al adultilor.

Quinoa trebuie fiarta, apoi poate fi consumata sub forma de garnitura sau terci de mic dejun. Quinoa fiarta poate fi adaugata si la salate sau supe. Puteti chiar macina semintele pentru a face faina de quinoa.

Hrisca

Hrisca este o alta samanta care este considerata in mod gresit un grau si are un gust patrunzator.

Deoarece hrisca nu este nici un grau si nici nu are legatura cu graul, este fara gluten si poate fi consumata in siguranta de catre persoanele cu boala celiaca si sensibilitati la gluten.

Bogat in fibre si proteine, hrisca este, de asemenea, bogata in fier, zinc, mangan, magneziu, fosfor si cupru. Este, de asemenea, o sursa buna de mai multe vitamine B, cum ar fi B6, acid pantotenic, niacina, folat, tiamina si colina.

Deoarece semintele de hrisca sunt ambalate cu antioxidanti precum rutina, taninele si catechinele, acestea sunt adesea numite alimente.

Hrisca este usor de inclus in planul tau de dieta. Se prezinta sub forma de crupe, seminte, taitei si faina. Sub forma de taitei, poate fi folosit in supe. Faina de hrisca poate fi folosita pentru prepararea de briose, fursecuri, paine si alte gustari.

Mei

Avand o aroma dulce, de nuca, meiul este considerat unul dintre cele mai nealergice cereale disponibile. Este unul dintre putinele seminte care alcalinizeaza organismul, ceea ce il face usor digerat.

Aceste seminte fara gluten, similare cu cereale, sunt pline de nutrienti precum magneziu, calciu, mangan, triptofan, fosfor, fibre si mai multe vitamine B. De asemenea, au putere antioxidanta.

Puteti prepara terci pentru micul dejun cu mei gatit si adaugati nuci si fructe preferate ca toppinguri sanatoase. Puteti adauga, de asemenea, mei in salate si supe.

Textura este asemanatoare orezului si il face un ingredient perfect pentru a fi utilizat in pilafuri si in majoritatea preparatelor asiatice.

Meiul macinat poate fi utilizat si in retetele de paine, biscuiti si briosa ca substitut pentru faina rafinata.

Amaranth

Amaranth este o alta samanta populara care poate fi inclusa in lista semintelor fara gluten. Cultivat de azteci in urma cu 8000 de ani, este un aliment de baza al aztecilor si maiasilor.

Amaranth este un aliment complet proteic si bogat in fibre, ceea ce il face bun pentru sanatatea digestiva. De asemenea, este o buna sursa de multe vitamine esentiale, inclusiv A, C, E, K, B5, B6, folat, niacina si riboflavina.

In plus, contine calciu, magneziu, cupru, zinc, potasiu si fosfor.

In plus, functioneaza ca un puternic agent antioxidant, antiinflamator si imunitar.

Textura usoara, nuca si aroma de amarant o fac perfecta pentru a face gustari sanatoase. Faina sa poate fi folosita pentru ingrosarea supelor, sosurilor, tocanitelor si chiar a jeleurilor.

Faina de ovaz

Ovazul este unul dintre cele mai populare boabe integrale la nivel mondial si dintr-un motiv intemeiat. Sunt considerate sigure pentru cei cu alergie la gluten si fac o alternativa excelenta la grau.

Ovazul este o sursa buna de fibre si nutrienti precum fier, magneziu, potasiu, seleniu, folat si chiar proteine ​​pe baza de plante. De asemenea, au cantitati mici de grasimi esentiale. Mai mult, contin fitonutrienti si antioxidanti puternici, care sunt buni pentru sanatatea ta.

Deoarece unele marci de ovaz de pe piata contin astazi o cantitate minuscula de grau, orz si secara, trebuie sa verificati eticheta bine inainte de a cumpara una.

Faina de ovaz este consumata de obicei la micul dejun, dar poate fi savurata in orice moment al zilei. Puteti adauga miere, sirop de artar, scortisoara, nucsoara, unt, zahar brun, nectar de agave, vanilie sau melasa, pentru un plus de aroma si beneficii pentru sanatate.

Puteti gasi, de asemenea, faina de ovaz pe piata, care are beneficii nutritionale similare ca ovazul. Cand gatiti cu faina de ovaz, retineti ca are nevoie de alte faini si amidon pentru a lucra intr-o reteta.

Faina de manioca

Aceasta faina fara gluten obtinuta din radacina de manioc (cunoscuta si sub denumirea de yuca sau manioc) functioneaza ca un inlocuitor destul de apropiat pentru faina de grau. Se realizeaza prin razuirea si uscarea radacinii fibroase de manioca.

Faina de maniuca este bogata in fibre si proteine. De asemenea, are vitamine B6, C si K, mangan, potasiu, folat, tiamina, magneziu, cupru, niacina, riboflavina, fosfor si zinc.

Are o textura placuta, neteda si un gust bland, care il face foarte versatil de utilizat in diferite retete.

Faina de maniuca functioneaza ca un ingrosator excelent pentru sosuri, paine, supe si asa mai departe. Puteti folosi, de asemenea, aceasta faina in cantitati mici impreuna cu alte faini in coacere. Amidonul extras din radacina de manioc, numit tapioca, functioneaza, de asemenea, ca o alternativa excelenta la grau.

Faina de nuca de cocos

Daca sunteti in cautarea unui inlocuitor sanatos pentru faina rafinata pe care sa o utilizati la coacere, faina de nuca de cocos este o alegere perfecta.

Aceasta faina este excelenta pentru persoanele cu boala celiaca sau sensibilitate la gluten. Faina este derivata din razuirea carnii de nuca de nuca proaspata, care este apoi deshidratata si degresata. Rezultatul final este o pulbere fina care arata si se simte similar cu faina de grau sau cereale.

Faina de nuca de cocos este o sursa excelenta de fibre, proteine, mangan, calciu, seleniu, fosfor si potasiu. De asemenea, contine vitamine, inclusiv vitamina B6 si C, folat si niacina.

In plus, aceasta faina are beneficiile proprietatilor antiinflamatoare, antioxidante, antibacteriene si antifungice.

Puteti folosi faina de nuca de cocos in locul fainii de grau in tot felul de retete – de la paine la briose pana la prajituri. De asemenea, poate fi folosit pentru a prepara pizza acasa.

Faina de migdale

Daca folositi faina de grau pentru coacere, una dintre cele mai bune alternative este faina de migdale.

Aceasta faina, facuta din migdale macinate foarte fin, poate fi folosita pentru coacerea prajiturilor, biscuitilor, brioselor, painii etc. Poate fi folosit si ca paine pentru alimentele prajite sau coapte.

Faina de migdale are toate avantajele unui pumn de migdale. Aceasta faina este fara gluten, saraca in carbohidrati, bogata in fibre si o sursa mare de proteine. De asemenea, este bogat in vitamine si minerale, inclusiv fier, riboflavina, magneziu, potasiu, calciu si vitamina E.

Puteti gasi aceasta faina atat in ​​versiuni albe, cat si naturale si puteti utiliza oricare dintre ele in functie de nevoia dvs. Cu toate acestea, datorita continutului de acizi grasi, are o durata scurta de valabilitate. Asadar, se recomanda sa va macinati propriile migdale intr-un procesor de alimente chiar inainte de utilizare.

Faina de orez brun

Faina de orez brun este sigura pentru persoanele care sufera de boala celiaca. Este macinat din orez brun nepoluat, deci are o valoare nutritiva mai mare.

Aceasta faina este o sursa minunata de fibre si o sursa minunata de carbohidrati sanatosi. De asemenea, este bogat in proteine, fier si vitamina B. Plus, este bogat in mangan, magneziu, fosfor, cupru, calciu si potasiu.

Are o aroma de nuca si este mai greu decat faina sa relativa, de orez alb. Poate fi folosit la coacerea prajiturilor. De asemenea, functioneaza bine in retetele de paine. Puteti folosi, de asemenea, pentru ingrosarea sosurilor sau pentru acoperirea pestilor si a altor proteine.

Porumb

Porumbul, fie consumat ca faina de porumb sau malai, nu are gluten. Atat faina de porumb, cat si malaiul sunt facute din samburi de porumb uscate.

Faina de porumb si malaiul sunt surse mari de carbohidrati sanatosi, precum si fibre. De asemenea, sunt bogate in antioxidanti precum luteina si zeaxantina care promoveaza o sanatate.

In ceea ce priveste coacerea, faina de porumb ofera o aroma dulce, la produsele coapte.

De asemenea, functioneaza bine pentru ingrosarea lichidelor si sosurilor.

Cand cumparati faina de porumb sau faina, verificati bine eticheta. Optati pentru soiuri organice si evitati porumbul modificat genetic.

Exista mai multe alternative la faina de grau si grau, inclusiv sorgul, faina de sorg, faina de naut, faina de soia, faina de canepa, faina de chia, faina de cartofi.

Surse medicale:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25059059
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257612/

(Visited 769 times, 1 visits today)

  • 369
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
    370
    Shares

Related posts

Leave a Comment