Ultima actualizare 2023-12-01 de admin
Diabetul zaharat este denumirea data unui grup de tulburari metabolice care determina niveluri ridicate de glucoza din sange. Exista mai multe tipuri si cauze diferite de diabet. Toate tipurile, cu toate acestea, au adesea complicatii similare, cum ar fi riscul crescut de distrugere a rinichilor, ochilor si vaselor de sange.
Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli din lume si incidenta sa a crescut de-a lungul anilor, in principal datorita alimentatiei nesanatoase si obezitati.
Ce este glucoza?
Glucoza, numita si dextroza, este o molecula simpla de carbohidrat (monozaharida), a carei functie primara este de a furniza energie celulelor sa functioneze. Practic fiecare aliment din clasa de carbohidrati are in compozitie glucoza.
Majoritatea carbohidratilor din dieta noastra sunt compusi din trei monozaharide: glucoza, fructoza si galactoza. Pentru a face mai usor de inteles, ganditi-va la aceste trei molecule ca niste caramizi. Modul in care se imbina aceste caramizi da nastere la diferitele tipuri de carbohidrati pe care ii consumam, de la fructe la cereale, miere, paste, paine, legume etc. Exemple: celebrul zahar de masa, denumit zaharoza, este jonctiunea a numai doua monozaharide, glucoza si fructoza. Deja carbohidratii prezenti in lapte, numiti lactoza, sunt jonctiunea de glucoza cu galactoza.
Corpul nostru are nevoie de glucoza pentru a functiona, este combustibilul nostru. De fapt, de la bacterii la oameni au nevoie de glucoza pentru a supravietui. Glucoza este singura molecula de carbohidrat care ne poate furniza energie. Ambele fructoza si galactoza trebuie mai intai transformate in glucoza de catre ficat pentru a fi recoltate de catre celule.
Controlul glicemiei – Rolul insulinei
Dupa mancare, carbohidratii care au fost ingerati vor trece prin procesul de digestie. Digestia unui carbohidrat inseamna ruperea acesteia in mai multe micro-piese pana cand toate “caramizile” de glucoza, fructoza si galactoza sunt eliberate. In intestinul subtire, aceste molecule vor fi absorbite, ajungand in sange.
Dupa o masa, o cantitate mare de glucoza, fructoza si galactoza ajunge in fluxul sanguin, crescand glicemia (concentratia glucozei din sange). Ori de cate ori exista o crestere a glucozei din sange, pancreasul elibereaza un hormon numit insulina, care determina circulatia glucozei in sange sa intre in celulele corpului nostru. Insulina stimuleaza, de asemenea, depozitarea glucozei in ficat, astfel incat in momente de nevoie organismul sa aiba o sursa de glucoza care nu depinde de alimente. Aceste doua actiuni ale insulinei promoveaza o scadere rapida a glicemiei, determinand astfel cresterea rapida a nivelurilor de glucoza.
Ce este diabetul zaharat?
Diabetul zaharat este numele dat grupului de boli unde exista valori crescute ale concentratiei glucozei in sange. Spunem ca diabetul este un grup de boli deoarece exista mai mult de un tip de diabet, prezentand cauze diferite si mecanisme distincte.
De obicei, diabetul apare din lipsa de insulina sau incapacitatea celulelor de a recunoaste prezenta la fel, adica, nu exista insulina, dar nu se poate aduce glucoza in celule. Exista cazuri in care pacientul prezinta ambele probleme, pe langa faptul ca produce insulina mica, acesta functioneaza inca prost.
Rezultatul final al acestei reduceri a productiei de insulina sau functionarea defectuoasa este acumularea de glucoza in sange. Pacientul se hraneste, primeste o cantitate de glucoza in sange, dar celulele nu reusesc sa o prinda, mentinand constant nivelul ridicat al glicemiei. Aceasta glicemie ridicata, numita hiperglicemie, provoaca doua probleme majore. Primul, pe termen scurt, este lipsa de glucoza in celule, care au nevoie de aceleasi pentru a functiona corect. Al doilea, care are loc dupa ani de boala, este ranirea vaselor de sange. Excesul de glucoza este toxic pentru celulele vaselor de sange, cauzand leziuni progresive, ceea ce duce la complicatiile tipice ale diabetului, cum ar fi probleme renale, orbire, boli de inima, leziuni ale nervilor, gangrena membrelor, etc.
Simptome precoce ale diabetului zaharat
- Senzatie puternica de sete
- Urinre mai frecventa decat de obicei, in special noaptea
- Oboseala
- Scaderea in greutate si pierderea masei musculare
- Mancarime in jurul penisului sau vaginului
- Taieturi sau rani care vindeca incet
- Vedere incetosata
Tipuri de diabet zaharat
Exista mai multe tipuri de diabet zaharat, dar trei reprezinta pentru marea majoritate a cazurilor, acestea sunt:
- Diabetul de tip 1
- Diabetul de tip 2
- Diabetul gestational
Sa le explicam.
Diabet de tip 1
Diabetul zaharat de tip 1 este o boala autoimuna, adica se produce datorita productiei gresite de anticorpi impotriva propriilor celule, in acest caz specific, impotriva celulelor beta ale pancreasului, responsabile pentru producerea de insulina.
Nu stim exact ce declanseaza aceasta productie inselatoare de anticorpi, dar se stie ca exista un factor genetic important. Cu toate acestea, numai genetica nu explica totul, deoarece exista frati gemeni identici in care doar unul dintre ei are diabet zaharat tip 1. Un factor de mediu este considerat necesar pentru debutul bolii. Eventualii vinovati pot include infectii virale, contactul cu substante toxice, lipsa vitaminei D si chiar expunerea la lapte de vaca sau gluten in primele cateva luni de viata. Faptul este ca, la unele persoane, sistemul imunitar de la o ora la alta incepe sa atace pancreasul, distrugandu-l progresiv.
Pe masura ce celulele beta din pancreas sunt distruse, capacitatea de producere a insulinei este redusa progresiv. Atunci cand mai mult de 80% din aceste celule sunt distruse, cantitatea de insulina prezenta nu mai este capabila sa controleze glicemia, ducand la diabet zaharat de tip 1.
Diabetul zaharat de tip 1 reprezinta doar 10% din cazurile de diabet zaharat si apare, de obicei, la tinerii cu varsta cuprinsa intre 4 si 15 ani, dar poate varia de la 30 la 40 de ani.
Deoarece diabetul de tip 1 este o boala care apare de obicei in primii ani de viata, aceasta cauzeaza de obicei complicatii la tineri. Un pacient in varsta de 25 de ani poate avea diabet de peste 20 de ani, suferind astfel de consecintele bolii, mai ales daca controlul diabetului nu a fost bine facut in toti acesti ani.
Deoarece diabetul de tip 1 este cauzat de lipsa de insulina, tratamentul sau consta in principal in administrarea regulata a insulinei pentru controlul glicemiei.
Diabetul de tip 2
Diabetul zaharat de tip 2 prezinta un anumit grad de scadere a productiei de insulina, dar problema principala este rezistenta corpului la insulina produsa, ceea ce face celulele incapabile de a mobiliza glucoza care circula in sange.
Diabetul zaharat de tip 2 apare la adulti, de obicei obezi, sedentari si cu istoric familial de diabet. Faptul ca excesul de greutate este principalul factor de risc pentru diabetul de tip 2. Modul in care organismul stocheaza grasime este, de asemenea, relevant. Persoanele cu acumulare de grasimi, predominant in regiunea abdominala, prezinta un risc crescut de aparitie a diabetului zaharat.
Diabetul de tip 2 este adesea insotit de alte afectiuni, inclusiv hipertensiunea arteriala si colesterolul ridicat. Aceasta constelatie de stari clinice (hiperglicemie, obezitate, hipertensiune si colesterol ridicat) este denumita sindrom metabolic, fiind un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare.
In plus fata de obezitate si stilul de viata sedentar, exista si alti factori de risc pentru diabetul de tip 2:
- Varsta de peste 45 de ani
- Antecedente familiale de diabet zaharat
- Hipertensiune arteriala
- Antecedente de diabet gestational
- Glicemia postprandiala mai mare de 100 mg / dl (pre-diabet)
- Ovarul polichistic
- Colesterolul ridicat
- Utilizarea prelungita a medicamentelor, cum ar fi corticosteroizi, tacrolimus, ciclosporina sau acid nicotinic
- Fumatul
- Dieta bogata in grasimi saturate si carbohidrati si scazuta in legume si fructe.
Initial, diabetul de tip 2 poate fi tratat cu medicamente pe cale orala. Sunt de obicei medicamente care stimuleaza productia de insulina de catre pancreas sau maresc sensibilitatea celulelor la insulina prezenta.
De-a lungul timpului, hiperglicemia insasi cauzeaza deteriorarea celulelor beta ale pancreasului, ceea ce duce la o reducere progresiva a productiei de insulina. Din acest motiv, este obisnuit ca pacientii cu diabet zaharat de tip 2, dupa multi ani de boala, sa aiba nevoie de insulina pentru a controla nivelul glucozei din sange.
Diabetul gestational
Diabetul gestational este un tip de diabet care apare in timpul sarcinii si, de obicei, dispare dupa nastere. Acest tip de diabet apare datorita rezistentei la actiunea insulinei.
In timpul sarcinii, placenta produce o serie de hormoni, dintre care unele inhiba actiunea insulinei care circula, determinand cresterea masei glucozei din sange a mamei. Se presupune ca o parte din acest efect este de a asigura o cantitate buna de glucoza pentru fatul in curs de dezvoltare. Este bine sa ne amintim ca femeia gravida are nevoie de glucoza pentru ea si pentru fat. Daca nu a existat o astfel de actiune anti-insulina, ar exista un risc mai mare de hipoglicemie in timpul perioadelor de repaus, cum ar fi in timpul somnului de noapte.
La majoritatea femeilor, aceasta rezistenta la insulina nu cauzeaza probleme majore, deoarece pancreasul este capabil sa controleze glucoza din sange prin cresterea productiei de insulina. Femeile gravide produc in medie 50% mai multa insulina decat femeile care nu sunt insarcinate.
Problema apare la femeile gravide care au deja un anumit grad de rezistenta la insulina sau al caror pancreas nu poate creste productivitatea insulinei dincolo de nivelul bazal. Principalii factori de risc pentru diabetul gestational sunt excesul de greutate, sarcina tarzie si pre-diabet (explicam mai tarziu in subiectul diabetic).
Diabetul gestational apare de obicei numai dupa saptamana 20 de sarcina, cand hormonii anti-insulina incep sa fie produsi in cantitati mari.
Diabetul gestational este asociat cu mai multe probleme pentru fat, inclusiv nastere prematura, probleme respiratorii, hipoglicemie dupa nastere, bebelusii marime de peste un risc normal si crescut de diabet zaharat tip 2 pentru mama si copil.
Pre-diabet
Pre-diabetul este conditia in care organismul nu poate mentine glicemia la niveluri normale, dar nu este inca suficient de mare pentru a diagnostica diabetul.
La persoanele care au o functionare normala a insulinei, glucoza din sange (cel putin 8 ore pe zi) este intotdeauna sub 100 mg / dl. Pentru diagnosticul de diabet zaharat, glicemia de repaus este necesara cu persistenta peste 126 mg / dl. Prin urmare, toti cei cu glucoza in sange intre 100 si 125 mg / dl sunt considerati pre-diabetici
De obicei, ceea ce se intampla la pacientii cu glicemie modificata este o lipsa de raspuns din partea organismului la insulina produsa. Pancreasul poate functiona bine, dar celulele nu raspund cum trebuie la insulina prezenta in sange, cauzand deplasarea glucozei in tesuturile afectate. Principala cauza a acestei rezistente la insulina este excesul de greutate si acumularea de grasimi in regiunea abdominala. Celulele de grasime au mai multa dificultate in utilizarea insulinei decat celulele musculare. In plus, excesul de grasime produce mai multi mediatori chimici care diminueaza efectul insulinei asupra organismului. Dupa cum vedem, factorii de risc si mecanismele pre-diabetului sunt similare cu cele ale diabetului de tip 2.
Pacientii cu pre-diabet zaharat prezinta un risc crescut de a trece la diabetul de tip 2 pe termen scurt / mediu. De fapt, pentru fiecare 100 de pacienti diagnosticati cu pre-diabet, 11 dezvolta diabet in decurs de un an. In 10 ani, mai mult de 50% dintre pacienti ajung la diabet.