Raportul dintre serotonina si fericire

Neurotransmitatorii serotoninei se gasesc in diferite regiuni ale sistemului nervos central si au mult de-a face cu starea de spirit.

cumsa devii fericit

Serotonina si fericirea

Relatia dintre serotonina si fericire este testat si dovedit. Acestea sunt cele mai importante functii ale serotoninei:

 • Principalele functii ale serotoninei este de a reglementa apetitul de satietate, echilibreaza dorinta sexuala, tine temperatura corpului sub control, activitatea motorie a functiilor cognitive sau perceptive.
 • Serotonina este implicata in alti neurotransmitatori cunoscuti, cum ar fi dopamina si noradrenalina, care sunt legate de probleme de anxietate, frica, agresivitate, si de alimentatie.
 • Serotonina este, de asemenea, necesara pentru a produce melatonina, o proteina care este produsa in creier, in glanda pineala, si este responsabil pentru reglarea somnului. Creste nivelul de serotonina la apusul soarelui, astfel induce somnul si ramane ridicata pana in zori cand incepe sa coboare.
 • O alta functie importanta a acestui neurotransmitator, este de a actiona ca ceasul intern al corpului nostru, care, la randul sau, determina ciclurile de somn si de veghe. Ceasul intern este responsabil de coordonarea diferitelor functii biologice, cum ar fi temperatura corpului, hormonul stresului, cortizol, si ciclurile de somn. Coordonarea adecvata a acestor trei elemente ne permite sa dormim linistit si ne trezim odihniti. Barbatii produc pana la 50% mai multa serotonina decat femeile, prin urmare, acestea sunt mai sensibili la schimbarile ale nivelurilor de serotonina.

 

Modificari in nivelul serotoninei

Stresul, nivelul de zahar din sange si modificari hormonale, in special de estrogen, sunt unele dintre motivele pentru care serotonina este alterata. Nivelurile scazute de serotonina sunt asociate cu dezechilibre mentale, cum ar fi schizofrenia, autismul infantil, tulburare obsesiv-compulsiva, hiperactivitate, depresie, stari agresive, migrene, stres si insomnie.

Cresterea nivelului de serotonina in circuitele nervoase produce un sentiment de fericire, relaxare, cresterea increderii in sine si concentrare. Serotonina poate fi masurata prin sange, cu toate ca multe informatii nu sunt obtinute, deoarece creierul si restul corpului sunt separate prin bariera hemato-encefalica, un fel de ecran care nu permite trecerea oricarei substante in creier. Prin urmare, creierul isi face propriile neurotransmitatori.

Cum sa cresteti nivelul serotoninei

 • Triptofanul este un precursor al serotoninei, acest aminoacid esential, care este capabil de a traversa bariera hemato-encefalic. Organismul nu poate produce triptofan, deci trebuie sa fie obtinuta prin dieta.
 • Semintele de Griffonia Simplicifolia, o planta care creste in tufisuri si pe coasta de vest din Africa, sunt bogate in 5-hidroxitriptofan (5-HTP), o substanta care serveste ca o legatura intre triptofan si serotonina.
 • Practicarea de tehnici de relaxare, yoga, meditatie ajuta la cresterea nivelului de serotonina.
 • Sportul in mod regulat, viata in aer liber, mersul pe jos si dans favorizeaza cresterea acestei substante.
 • Schimbarea activitatii, executarea de lucruri noi, intreprindera de noi proiecte, de calatorie … ajuta la cresterea serotoninei.

Alimente bogate in triptofan: paste, orez, cereale, lapte, oua, soia, carne de pui, curcan, branza, banane si legume.

Sursa: http://www.enbuenasmanos.com/

(Visited 104 times, 1 visits today)
Similar posts
 • Cele mai bune suplimente naturale pen... Deficitul de serotonina poate provoca sentimentul de tristete, depresie, iritabilitate, niveluri ridicate de anxietate si nopti nedormite. Deficienta de serotonina poate fi tratata cu ajutorul suplimentelor naturale pentru serotonina care contribuie la cresterea nivelului din acest „neurotransmitator al fericirii“ in creier, provocand o stare de bine, fericire, incredere si un somn mai bun.     [...]
 • Acest lucru se intampla cu corpul tau... Somnul suficient este vital pentru functionarea corecta a corpului. Organismul are o capacitate unica de a se regenera si de auto-vindeca, dintre care cele mai multe se intampla in timpul somnului. Deficitul de somn poate duce la o serie de probleme de sanatate, iar acest lucru se intampla cu corpul tau daca dormi timp de 5 ore [...]
 • Miere si sare – Cea mai noua reteta p... Somnul neregulat pune in pericol sanatatea si provoaca afectiuni medicale grave, inclusiv obezitatea, boli de inima, diabet si scurteaza speranta de viata. Este clar acum, ca o noapte cu un somn lung si adanc este esentiala pentru o viata lunga si sanatoasa. Ca regula generala, daca va treziti obosit si toata ziua vas ta capul la un pui de somn, [...]
 • 5 moduri de a creste serotonina in cr... Produsele chimice care transmit semnale de la o zana la alta a creierului afecteaza diferite functii ale corpului, precum si celulele legate de dorinta sexuala, apetitul, starea de spirit, de somn, schimbarea de comportament, capacitatea de invatare, reglarea temperaturii si memoria. Serotonina este adesea legata de depresie, dar unele dintre celelalte functii ale sale nu [...]
 • Nu uitati! Dormiti intotdeauna pe par... Majoritatea oamenilor nu sunt constienti de faptul ca pozitia in care dorm poate afecta in mod semnificativ sistemul digestiv. Prima dovada a acestei afirmatii dateaza din antichitate, cand calugarii se intindeau dupa fiecare masa, pentru a ajuta la digestie. Acest lucru este confirmat de medicina ayurvedica, cea mai veche medicina orientala, care sfatuieste sa doarmiti [...]

No Comments Yet

Lasă un răspuns

Recomand

Cele mai citite articole