Raportul dintre serotonina si fericire

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 0

Neurotransmitatorii serotoninei se gasesc in diferite regiuni ale sistemului nervos central si au mult de-a face cu starea de spirit.

cumsa devii fericit

Serotonina si fericirea

Relatia dintre serotonina si fericire este testat si dovedit. Acestea sunt cele mai importante functii ale serotoninei:

  • Principalele functii ale serotoninei este de a reglementa apetitul de satietate, echilibreaza dorinta sexuala, tine temperatura corpului sub control, activitatea motorie a functiilor cognitive sau perceptive.
  • Serotonina este implicata in alti neurotransmitatori cunoscuti, cum ar fi dopamina si noradrenalina, care sunt legate de probleme de anxietate, frica, agresivitate, si de alimentatie.
  • Serotonina este, de asemenea, necesara pentru a produce melatonina, o proteina care este produsa in creier, in glanda pineala, si este responsabil pentru reglarea somnului. Creste nivelul de serotonina la apusul soarelui, astfel induce somnul si ramane ridicata pana in zori cand incepe sa coboare.
  • O alta functie importanta a acestui neurotransmitator, este de a actiona ca ceasul intern al corpului nostru, care, la randul sau, determina ciclurile de somn si de veghe. Ceasul intern este responsabil de coordonarea diferitelor functii biologice, cum ar fi temperatura corpului, hormonul stresului, cortizol, si ciclurile de somn. Coordonarea adecvata a acestor trei elemente ne permite sa dormim linistit si ne trezim odihniti. Barbatii produc pana la 50% mai multa serotonina decat femeile, prin urmare, acestea sunt mai sensibili la schimbarile ale nivelurilor de serotonina.

 

Modificari in nivelul serotoninei

Stresul, nivelul de zahar din sange si modificari hormonale, in special de estrogen, sunt unele dintre motivele pentru care serotonina este alterata. Nivelurile scazute de serotonina sunt asociate cu dezechilibre mentale, cum ar fi schizofrenia, autismul infantil, tulburare obsesiv-compulsiva, hiperactivitate, depresie, stari agresive, migrene, stres si insomnie.

Cresterea nivelului de serotonina in circuitele nervoase produce un sentiment de fericire, relaxare, cresterea increderii in sine si concentrare. Serotonina poate fi masurata prin sange, cu toate ca multe informatii nu sunt obtinute, deoarece creierul si restul corpului sunt separate prin bariera hemato-encefalica, un fel de ecran care nu permite trecerea oricarei substante in creier. Prin urmare, creierul isi face propriile neurotransmitatori.

Cum sa cresteti nivelul serotoninei

  • Triptofanul este un precursor al serotoninei, acest aminoacid esential, care este capabil de a traversa bariera hemato-encefalic. Organismul nu poate produce triptofan, deci trebuie sa fie obtinuta prin dieta.
  • Semintele de Griffonia Simplicifolia, o planta care creste in tufisuri si pe coasta de vest din Africa, sunt bogate in 5-hidroxitriptofan (5-HTP), o substanta care serveste ca o legatura intre triptofan si serotonina.
  • Practicarea de tehnici de relaxare, yoga, meditatie ajuta la cresterea nivelului de serotonina.
  • Sportul in mod regulat, viata in aer liber, mersul pe jos si dans favorizeaza cresterea acestei substante.
  • Schimbarea activitatii, executarea de lucruri noi, intreprindera de noi proiecte, de calatorie … ajuta la cresterea serotoninei.

Alimente bogate in triptofan: paste, orez, cereale, lapte, oua, soia, carne de pui, curcan, branza, banane si legume.

Sursa: http://www.enbuenasmanos.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante