Ultima actualizare 2025-01-06 de admin
Respectarea oricărei diete sănătoase și echilibrate vă poate ajuta să vă atingeți greutatea, fizicul și orice alte obiective de sănătate dorite. Unele regimuri de slăbit elimina anumite grupuri de alimente din dieta dvs, în timp ce altele se concentrează pe consumul de porții controlate, cu alegeri alimentare mai liberale.
Ceea ce mâncați este de o importanță capitală pentru funcționarea sănătoasă a corpului dumneavoastră. Astfel, devine cu atât mai important să fii conștient de alegerile tale alimentare.
Cercetări recente identifica dieta slabă și obiceiurile alimentare nesănătoase ca fiind principalele motive din spatele epidemiei de obezitate din Statele Unite.
Potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), rata de prevalența a obezității a fost de 39,8%, afectând aproape 93,3 milioane de adulți. Aceasta este o situație alarmantă, deoarece obezitatea implică un risc de boli netransmisibile, inclusiv boli de inimă, probleme de tensiune arterială, diabet și cancer.
Cu atâtea alternative de dieta disponibile, întrebarea care este cea mai bună dieta pentru slăbit este încă neclară pentru mulți. Un plan de dieta poate fi considerat în general sănătos dacă se concentrează pe o varietate de alegeri alimentare, va aduce beneficii sănătății generale, este ușor de respectat în anii următori și vă poate ajuta să vă mențineți obiectivele de sănătate pe tot parcursul vieții.
Dietele cu conținut scăzut sau fără carbohidrați, dieta DASH, dieta Atkins, dieta keto, dieta păgână, dieta mediteraneană și dieta vegană sunt doar câteva exemple de diete populare de urmat. Cu toate acestea, cele mai populare trei regimuri de slăbit, și anume, ceto, paleo și mediteranean, sunt la modă în zilele noastre.
Să aprofundăm aceste trei diete și să le disecăm diferitele beneficii și dezavantaje pentru a înțelege ce le deosebește unul de celălalt.
Dieta Keto
Dieta keto implică obținerea majorității caloriilor din grăsimi. De obicei, o dieta standard este de aproximativ 50% carbohidrați, care sunt defalcați în glucoză pe care celulele o folosesc pentru energie.
Corpul tău este obișnuit să utilizeze glucoză că combustibil, dar când începi să iei grăsimi în cantități generoase și îți limitezi aportul de carbohidrați, ficatul consumă grăsimile stocate pentru producerea de energie. Grăsimile sunt descompuse în corpuri cetonice, care acționează că combustibil pentru creier.
O dieta keto tipică menține carbohidrații la minimum (50 de grame sau mai puțin pe zi), proteinele cu moderare (aproximativ 20 la sută din calorii) și grăsimile în consum nelimitat.
Restricția privind carbohidrații determină organismul să utilizeze grăsimile pentru consumul energiei și previne creșterea nivelului de insulină, ceea ce ajută la reducerea foametei. Glucidele și apă stocate sunt, de asemenea, consumate în acest proces. Acest lucru epuizează depozitele de glucoză și excesul de greutate a apei.
Unele forme de diete ketogene adoptate în mare parte de sportivi și profesioniști în sport permit consumul de proteine și / sau carbohidrați în cantități mai mari. Scopul urmăririi unui plan keto modificat este de a reține cetoză pentru perioade prelungite și de a menține intact mușchii slabi.
Este posibil să dureze minimum 3 luni de eforturi dedicate pentru că corpul dvs. să se adapteze la dieta ceto. Consumul unei diete occidentale în mod regulat poate interfera cu faptul că organismul rămâne în cetoză; prin urmare, o perioadă de 3 luni va ajuta corpul să se acomodeze cu nouă sursă de combustibil.
Ce conține o dieta keto?
O dieta keto este practic o dieta bogată în grăsimi, proteine moderate și cu conținut scăzut de carbohidrați. Când vine vorba de o dieta ceto, este vorba despre faptele nutriționale, în special cantitatea pe care o consumați fiecare macronutrienți. Aportul recomandat într-o dieta keto este:
• Aproape 60% grăsimi, 35% proteine și 5% carbohidrați
• Consumul generos de surse de grăsime, cum ar fi ulei de cocos, untura de porc, unt, unt de cacao, nuci, semințe, tofu și ulei de măsline
• Pești grași precum tonul și somonul
• Legume verzi cu amidon, cum ar fi spanacul, varza și broccoli
• Fără fructe în afară de avocado
• Produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi, cum ar fi smântână, iaurt grecesc simplu și brânzeturi
• Produse lactate limitate, cu un conținut ridicat de carbohidrați, cum ar fi laptele și înghețata
Beneficii pentru sănătate pe care le oferă
Dieta keto a fost asociată cu următoarele avantaje asupra sănătății dumneavoastră:
1. Ajută la controlul tulburărilor neurodegenerative
Dieta keto poate fi luată în considerare pentru pacienții care suferă de tulburări neurodegenerative, cum ar fi epilepsia, boala Alzheimer, boala Parkinson și scleroza multiplă.
Studiile au arătat că suplimentarea unei diete keto la copii a ajutat la controlul crizelor epileptice pentru o perioadă scurtă de timp medie. Efectele dietei keto s-au dovedit a fi liniștitoare, similare cu cele de la medicamentele antiepileptice convenționale.
Posibilul mecanism din spatele reducerii considerabile a convulsiilor se datorează scăderii nivelului de glucoză și creșterii metabolismului corpurilor cetonice, împreună cu reducerea glicolizei. Studiile au evidențiat faptul că scăderea rezultată a glicolizei atunci când consumați o dieta keto poate ajuta la reducerea convulsiilor.
De asemenea, s-a observat că creșterea considerabilă a concentrației corpurilor cetonice și scăderea concomitentă a zahărului din sânge în timpul unei diete ceto poate suprima diferite cai care pot ajuta la diferite tulburări care afectează creierul.
2. Ajută la pierderea în greutate
Dietele ketogenice și-au sculptat un loc în lista posibilelor modalități de a pierde în greutate. Urmarea unei diete keto te poate ajuta să slăbești, reducându-ți foamea și pofta de mâncare și menținându-te satul pentru mult timp.
3. Reduce inflamația
Se știe că inducerea cetozei pompează mitocondriile celulelor corpului astfel încât acestea să furnizeze energie și să combată stresul oxidativ și inflamația într-un ritm mai rapid.
4. Poate ajuta la reglementarea diabetului de tip 2
Potrivit Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, aproape 55% dintre pacienții care suferă de diabet sunt obezi și 85% dintre aceștia sunt supraponderali. Consumul restricționat de carbohidrați într-o dieta keto poate juca un rol cheie atât în prevenirea, cât și în tratamentul diabetului de tip 2. [6]
Un studiu din 2012 a concluzionat că nivelurile scăzute de carbohidrați într-o dieta keto au redus semnificativ glicemia, colesterolul total, ureea, colesterolul lipoproteic cu densitate mică, trigliceridele, greutatea corporală și indicele de masă corporală la subiecții obezi după 24 de săptămâni. De asemenea, grupul cu dieta ceto a avut o scădere semnificativă a măsurătorilor taliei și a îmbunătățit controlul glicemic în diabetul de tip 2.
5. Poate ajuta pacienții cu cancer
Se pare că starea cetozei provocată de o dieta keto a îmbunătățit răspunsul modelelor experimentale preclinice la chimioterapie, împreună cu ameliorarea efectelor secundare normale ale țesutului terapiei. De asemenea, dieta ceto este asociată cu o reducere a dimensiunii tumorii la modelele experimentale animale bolnavi de cancer malign al colonului, gastricului și prostatei.
Dezavantajele dietei Keto
Dieta keto necesită prudență în unele zone.
1. Gripă keto este un efect advers al dietei ketogenice care durează câteva săptămâni după începerea dietei keto. Acest lucru se datorează în primul rând schimbărilor din dieta care cauzează simptome precum respirația urât mirositoare, modificările obiceiurilor intestinale, lipsă de energie și crampele musculare. Prin urmare, monitorizarea nivelului de glucoză și cetonă din sânge este esențială la persoanele care urmează o dieta ceto.
2. Dieta keto poate diminua nivelul trigliceridelor și zahărului din sânge. Persoanele cu un nivel scăzut de zahăr din sânge trebuie să fie prudente înainte de a urma dieta ceto. Dacă aveți diabet sau prediabet sau ați luat medicamente pentru zahăr din sânge, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe o dieta ceto.
3. Eliminarea surselor de carbohidrați, cum ar fi cerealele integrale, leguminoasele, fructele și legumele, poate duce la deficiențe nutriționale, cum ar fi fibrele și vitaminele și mineralele cheie.
4. Este foarte recomandat ca persoanele cu pancreatită, calculi renali, probleme hepatice, tulburări ale metabolismului grăsimilor, deficit de carnitina și porfirie să nu încerce dieta ceto.
Dieta Paleo
Dieta paleo adoptă tiparul alimentar primitiv al strămoșilor noștri din epoca paleolitică.
Schimbarea de paradigmă în tiparele alimentare ale oamenilor a dus la metode moderne de preparare a alimentelor. Revoluția agricolă a presupus evoluția omului de la vânător și culegător la cea a consumului de cereale prelucrate. Astfel, dieta paleo elimina majoritatea alimentelor procesate făcute cu ingrediente foarte rafinate.
Deși este imposibil să trăiești că primii oameni, dieta paleo idolatrează obiceiurile alimentare din vremurile lor, eliminând utilizarea alimentelor care au suferit orice prelucrare modernă. Această dieta apare în prim plan, având în vedere diferitele boli care sunt considerate a fi rezultatul consumului de alimente procesate și rafinate.
Ce cuprinde o dieta paleo?
Abordarea paleo se concentrează pe consumul de carne de animale hrănite cu iarbă și pe produse vegetale organice durabile, în timp ce se abține de la alimente procesate. De asemenea, paleo este o dieta constând în principal din proteine, fibre, antioxidanți și potasiu, fiind în același timp săracă în carbohidrați, sodiu și zahăr.
Dieta paleo include alimente care pot fi cultivate, crescute, vânate și colectate.
• Acestea includ păsări de curte, carne hrănită cu iarbă, ouă, fructe de mare, legume, rădăcini și fructe.
• Dieta restricționează consumul de lactate, cereale, leguminoase, grăsimi procesate, zaharuri rafinate și sare.
• Persoanele care urmează o dieta paleo pot lua ceai verde și multă apă.
• Trebuie evitat complet consumul de alimente care conțin aditivi și conservanți.
Abundență de proteine din dieta paleo o face destul de populară în rândul pasionaților de fitness care caută să crească masa musculară.
Dieta paleo este adesea denumită “alimentație curată” și pentru mulți poate fi urmată pentru o perioadă de timp considerabil lungă. Nu necesita nici o monitorizare a cantității de alimente consumate sau numărarea caloriilor. Acest lucru face mai ușor din partea indivizilor să-și urmeze și să-și atingă obiectivul dorit.
Beneficii pentru sănătate pe care le oferă
Adoptarea unui stil de viața paleo a fost asociată cu următoarele beneficii potențiale pentru sănătate:
1. Ajută să slăbești
Dieta paleo poate fi o modalitate de a-i ajuta pe unii să slăbească.
În teorie, dieta paleo îmbunătățește semnificativ circumferință taliei, măsurătorile greutății și IMC, deoarece ajută la eliminarea caloriilor suplimentare din dieta. Cu toate acestea, sunt necesare studii mai bine concepute pentru a determina efectele pe care dieta paleo le are asupra sănătății și pierderii în greutate.
2. Poate ajuta la îmbunătățirea diabetului
Stilul de alimentație paleo poate reduce riscul de diabet de tip 2 și poate ajuta la tratarea acestuia.
Un studiu din 2015 a inclus persoane cu diabet de tip 2 care au urmat fie o dieta paleo, fie o dieta standard cu conținut scăzut de grăsimi timp de 2 săptămâni. Ambele grupuri au prezentat rezultate îmbunătățite, dar grupul paleo a avut beneficii mai mari asupra controlului glucozei.
3. Reduce riscul de boli cardiovasculare
Urmărea stilului de viața paleo poate contribui la o inima sănătoasă.
Consumul de alimente recomandate în dieta paleo poate ajuta la scăderea diferiților parametri ai bolilor cardiovasculare, cum ar fi greutatea corporală, colesterolul, tensiunea arterială, HDL și toleranță la glucoză.
Beneficii mai mari în profilurile lipidice au fost observate la persoanele cu tip 2 care au urmat o dieta paleo comparativ cu cei care consumă o dieta standard cu conținut scăzut de grăsimi.
Dezavantaje ale dietei paleo
Urmărea dietei paleo poate avea propriile complicații și dezavantaje. Anumite cazuri care necesită prudență includ următoarele:
1. În ciuda efectelor semnificative asupra gestionării greutății și a altor boli, eliminarea cerealelor integrale, leguminoaselor și a anumitor fructe și legume poate epuiza cerințele nutriționale ale vitaminelor, mineralelor și antioxidanților esențiali pentru o sănătate bună.
2. Accentul pe consumul de carne, legume organice sau fructe de mare sălbatice face că dieta să fie o abordare dietetică costisitoare. Acest lucru poate limita înclinația grupurilor cu venituri mici către această formă de dietă.
3. Deoarece dieta paleo exclude o gamă largă de surse de hrană, mâncarea la întrunirile sociale poate fi o situație incomodă.
4. Consumul redus de calciu este unul dintre dezavantajele dietei paleo. Acest lucru poate implica un risc de deficit de calciu și osteoporoză în viitorul apropiat.
Dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană datează de secole că stil dietetic înrădăcinat în viața oamenilor din și în jurul Mării Mediterane. Această abordare dietetică a obținut de departe sprijinul maxim de la indivizi din întreaga lume datorită abundenței sale superlative de nutriție.
Dieta mediteraneană implică consumul mai multor alimente pe bază de plante și grăsimi mononesaturate (adesea numite grăsimi bune) și limitarea consumului de carne și carbohidrați, în comparație cu dieta americană obișnuită. Conținutul de carbohidrați dintr-o masa mediteraneană este limitat la surse fibroase nerafinate, cum ar fi legume, fructe, fasole și cereale integrale.
Dieta mediteraneană are și un aspect sociocultural care se adaugă fațetei tradiționale a dietei axată pe întărirea țesutului social. Aceasta include o mulțime de activitate fizică, mese regulate, mâncare într-un cerc social, băut vin și odihnă după mese.
S-a raportat că persoanele care trăiesc în bazinul mediteranean au un risc scăzut boli de inimă. Dieta a fost, de asemenea, susținută drept “prietenoasă cu inima” datorită rolului său în stabilizarea diferiților parametri ai zahărului din sânge, colesterolului și trigliceridelor și, la rândul său, reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet și alte boli.
Ce conține o dieta mediteraneană?
Dieta mediteraneană include o serie de alimente dense din punct de vedere nutrițional, abundente în fibre, grăsimi bune și alți nutrienți esențiali. Amestecul echilibrat de alimente bogate în nutrienți face că dieta mediteraneană să merite toată faima pe care a câștigat-o.
Aportul adecvat de micro- și macronutrienți în această dieta reduce apariția deficiențelor nutriționale care apar la indivizi în comparație cu cei care urmează orice altă dieta.
Acest model dietetic include:
• Porții bogate de cereale integrale, fructe, legume, leguminoase, linte, fasole, nuci, semințe și măsline
• Cantități mari de fructe de mare și pești
• Aport limitat de ouă, păsări de curte și produse lactate, cum ar fi brânză
• Consum redus de carne roșie
• Consumul moderat de vin în timpul meselor
• Este permisă utilizarea uleiului de măsline ca sursă principală de grăsime adăugată pentru gătit. Pe lângă faptul că este o sursă de grăsimi bune, uleiul de măsline are beneficii suplimentare pentru sănătatea umană.
Aceste alimente sunt mai nutritive și rentabile decât alimentele procesate utilizate în mod obișnuit. Acestea pot fi accesate cu ușurință, ceea ce face din dieta mediteraneană o dieta flexibilă care poate fi adoptată ca mod de viață.
Beneficii pentru sănătate pe care le oferă
Dieta mediteraneană are o mulțime de beneficii potențiale asociate asupra sănătății umane:
1. Promovează o inimă sănătoasă
Stilul de viața mediteranean pune accentul pe consumul de grăsimi bune, care ajută la reducerea concentrației de colesterol rău din sânge și conferă astfel protecție împotriva mai multor boli cardiovasculare.
Un studiu din 2013 cu peste 7.000 de persoane a observat că o dieta mediteraneană fără restricții energetice suplimentată fie cu nuci, fie cu ulei de măsline extravirgin a redus complet riscul bolilor cardiovasculare.
2. Promovează sănătatea creierului
Natura antiinflamatoare și antioxidantă a stilului de viața mediteranean este asociată cu promovarea sănătății cognitive și a puterii creierului. Acest lucru se datorează abundenței grăsimilor omega‑3 și a antioxidanților din alimentele incluse în dieta mediteraneană.
Există unele dovezi că dieta mediteraneană poate ajuta la reducerea degenerării și afectării puterii cognitive, reducând riscul de boala Alzheimer și mortalitate în rândul pacienților cu Alzheimer prin puterea sa de combatere a inflamației și oxidării.
3. Reduce zahărul din sânge și riscul de diabet
Consumul redus de zahăr și carbohidrați rafinați într-o dieta mediteraneană poate ajuta la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la scăderea riscului de diabet.
Studiile efectuate în Europa de Sud au sugerat că adoptarea dietei mediteraneene la diabetici diagnosticați recent, dar persoanele sănătoase anterior au permis un control glicemic mai bun și o dependență redusă de medicamentele pentru diabet.
4. Ajută persoanele obeze
Stresul oxidativ, inflamația și mecanismele asociate care au loc în interiorul corpului unui individ obez pot fi reduse prin consumul unei diete mediteraneene.
Un studiu din 2012 a concluzionat că dobândirea stilului de viața mediteranean poate reduce apariția pe scară largă a obezității, în special acumularea de grăsime în țesuturile abdominale și viscerale.
5. Poate reduce riscul de cancer
Bogăția nutrițională a dietei mediteraneene provine din fructe variate, legume, grăsimi bune, cereale integrale și fibre din ea.
O dieta cu multe fibre poate ajuta la prevenirea cancerelor tractului digestiv, inclusiv a cancerului colorectal. S-a sugerat prin diferite studii de caz-control că utilizarea grăsimilor bune, cum ar fi uleiurile de măsline că înlocuitor al untului sau a altor surse dăunătoare de grăsime, poate contribui la scăderea riscului anumitor tipuri de cancer.
Activitatea fizică: un supliment la dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană este completată de un efort fizic regulat de cel puțin 30 de minute pe parcursul zilei. Activitatea fizică moderată ajuta la echilibrarea aportului de energie și a greutății corporale și permite organismului să profite de beneficiile dietei asupra sănătății dumneavoastră.
Mergeți la exerciții care va sporesc respirația și bătăile inimii, cum ar fi exercițiile aerobice. În afară de mersul pe jos, mersul pe bicicletă, joggingul, alergarea sau înotul, puteți practica, de asemenea, sporturi precum fotbal, dans, grădinărit sau lucrări la domiciliu. Este încurajat să se angajeze în sporturi de agrement și activități fizice cu alții pentru a promova un sentiment de socializare.
Stilul de viața mediteranean este în mod natural un stil de viață activ, care include, de asemenea, beneficiile suplimentare pentru sănătate ale exercițiilor fizice.
Dezavantaje ale dietei mediteraneene
Deși sunt superioare diferitelor alte diete în ceea ce privește nutriția și beneficiile, limitările și utilizarea deschisă a anumitor alimente pot cauza unele probleme.
1. Consumul necontrolat de grăsimi bune, cum ar fi nucile și uleiul de măsline, trebuie verificat pentru a evita stocarea excesului de energie sub formă de grăsimi. Controlul porțiilor este extrem de important aici.
2. Consumul de cantități limitate de produse lactate poate duce la scăderea nivelului de calciu, ceea ce ar putea crește riscul de osteoporoză la unii oameni mai târziu în viață.
3. Vinul este o componentă bine integrată în tiparul alimentar mediteranean. Cu toate acestea, consumul de vin este permis numai în cantități moderate DOAR pentru a evita orice probleme de sănătate. Consumul mai mult decât aportul moderat poate avea consecințe negative asupra sănătății.
4. Unele persoane trebuie să evite strict vinul. Acestea includ persoanele care au dependență de băuturi alcoolice sau au antecedente de abuz de alcool, femeile însărcinate, grupurile cu risc de cancer de sân sau cele care au în prezent o stare de sănătate care se poate agrava odată cu consumul de alcool.
Rezumatul analizei comparative
Parametrii | Dieta ketogenică | Dieta Paleo | Dieta mediteraneană |
Scopul cheie | Comutarea sursei de energie de la carbohidrați la grăsimi | Mâncând intr-un mod similar cu strămoșii noștri, limitând consumul de alimente procesate și ambalate | Abordare dietetica densa de nutrienti |
Conținut nutrițional | Cantitati mari de grasimi si cantitati mici de carbohidrati | Dieta care elimina alimentele procesate | Abundenta de fibre, proteine, grasimi bune si vitamine si sarace in carbohidrati rafinati |
Natura și Aderența | Foarte restrictiv si dificil de adoptat pentru o perioada lunga de timp | Destul de restrictiv, nu suficient de flexibil pentru a respecta perioade lungi de timp | Mai ales incluziv si mai usor de pastrat in stilul tau de viata |
Consumul de alcool | Permis cu limitare | Nu sunt acceptate | Permite utilizarea vinului, dar in cantitati moderate |
Alimente de mâncat | Alimente grase, cum ar fi unt, ulei de masline, pesti grasi, branza, avocado, oua, nuci, unturi de nuci, ghee Carne hranita cu iarba, carne de organe Legume verzi, nonstarchice cu continut scazut de carbohidrati | Alimente neprelucrate, cum ar fi carnea hranita cu iarba, peste, fructe de mare, oua, nuci, seminte, uleiuri sanatoase si legume si fructe limitate | Se concentreaza pe alimente vegetale, fructe proaspete, fasole, nuci, seminte, ulei de masline si cereale integrale Consum redus de carne |
Alimente de evitat | Zahar Faina si cereal, Hrana procesata, Legume cu amidon, Fasole sau leguminoase | Cereale integrale, Fasole si leguminoase, Majoritatea produselor lactate | Zahar rafinat, Faina rafinata, Hrana procesata Carne rosie limitata |
Cine poate dori să încerce | Persoanele cu diabet de tip 2 sau prediabet, Indivizi obezi Femeile cu SOP care doresc sa urmeze o dieta cu un indice glicemic scazut | Indivizii activi din punct de vedere fizic dornici sa castige masa musculara si sa-si urmareasca greutatea | Adultii mai in varsta, dornici sa mentina greutatea, Persoanele cu risc de boli de inima Cei interesati sa urmeze o dieta sanatoasa generala |
Nu este recomandat pentru | Dieta ceto este contraindicata la pacientii cu probleme hepatice, pancreatita, porfirie, deficit de carnitina si pietre la rinichi. Cei care iau medicamente impotriva diabetului ar trebui sa consulte medicul inainte de a incerca. | Vegani sau vegetarieni datorita dependentei sale de carne. Urmarea unei diete paleo este, de asemenea, costisitoare | Este posibil ca persoanele cu un nivel scazut de fier sa se asigure ca primesc fier adecvat din surse vegetale. |
Avantaje | Poate ajuta: Pacienti epileptici si chiar persoane cu boala Alzheimer sau boala Parkinson Reduceti greutatea Stabiliti nivelul zaharului din sange la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 | Poate ajuta: Sa slabesti Pacientii cu diabet zaharat In reducerea riscului de boli de inima | Este: prietenos Ajuta la reducerea depunerii de grasime din regiunea abdominala Nutritiv Bun pentru sanatatea creierului |
Dezavantaje | Deficiente nutritive ale diferitelor vitamine si minerale Risc pe termen lung de boli cardiovasculare necunoscut Constipatie | Poate fi o optiune costisitoare de sustinut pentru o perioada lunga de timp Posibil deficit de calciu Nu este la fel de flexibil ca o abordare dietetica pe tot parcursul vietii | Limitarile la lactate pot aduce scaderea nivelului de calciu Includerea alcoolului poate fi legata de abuz daca nu se poate mentine consumul cu moderare |
Cuvânt final
Pe baza obiectivelor dvs. de sănătate, alegeți care poate fi cea mai bună dieta pentru dvs. Efectuarea de alegeri alimentare sănătoase și activitatea fizică sunt modalități inteligente de a vă atinge obiectivele din spatele dietei.
Când vine vorba de aceste trei diete, cântăriți-vă nevoile, astfel încât să puteți adopta un anumit tip de regim de slăbit pentru a vă susține sănătatea și a-l susține pentru o viață întreagă.
Notă: Consultați întotdeauna un dietetician-nutriționist pentru a primi sfaturi cu privire la o combinație de plan de dieta și regim de exerciții fizice pe care le puteți urmări în conformitate cu obiectivele personale de sănătate și stilul de viață.
Resurse:
https://www.karger.com/Article/Abstract/336404
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166223612002020
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26859528
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166223612002020
https://www.mdpi.com/1660-4601/11/2/2092
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900712000731
https://www.hindawi.com/journals/bmri/2014/474296/abs/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213231714000925
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/
https://www.researchgate.net/publication/282920578
https://www.nature.com/articles/ejcn201539/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531715000974
https://academic.oup.com/ajcn/article/92/5/1189/4597540
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1200303
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ana.23944
http://care.diabetesjournals.org/content/34/1/14.short
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0043134
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4062780/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900712000731
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5981249/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29177567
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5625964/