Dieta pentru diabetici ar trebui sa contina alimente bogate in fibre, precum fructele cu coaja, legumele proaspete si cerealele integrale, care trebuie consumate cu moderatie, deoarece, desi sunt sanatoase, furnizeaza carbohidrati, care in exces pot favoriza cresterea zaharului din sange.
In plus, in dieta diabeticului ar trebui sa evitati si consumul de alimente bogate in zahar, miere, paine, fursecuri si paste, precum si prajeli, fast-food si alimente bogate in grasimi saturate.
De asemenea, este important sa se consume intre 5 si 6 mese pe zi, cu un interval de aproximativ 4 ore intre ele pentru a evita hipoglicemia, adica atunci cand glicemia scade si provoaca simptome precum ameteli, lesin si chiar convulsii. In plus, persoana cu diabet trebuie sa insoteasca si planul nutritional cu activitate fizica regulata, deoarece aceasta va ajuta si la reglarea glicemiei.
Ce poate manca un diabetic
Diabeticii pot manca:
- Cereale integrale: paine integrala, orez si paste, ovaz, faina de porumb integral si quinoa;
- Leguminoase : fasole, soia, naut, linte, mazare, mazare;
- Legume precum broccoli, salata verde, rosii, dovlecei, vinete, ardei, ceapa, usturoi, rucola, spanac, nasturel, varza, fasole verde
- Carne cu continut scazut de grasimi, cum ar fi pui fara piele, curcan fara piele, peste, carne de vita cu continut scazut de grasimi;
- Fructe, de preferinta intregi, cu coaja si proaspete, este important sa consumati o portie mica si sa le alegeti de preferinta pe cele cu indice glicemic scazut, precum capsuni, mere, pere, prune, zmeura, afine, lamaie, mandarine, printre altele.
- Grasimi bune, cum ar fi avocado, nuca de cocos, ulei de masline, ulei de cocos, ulei de avocado, ulei de struguri si unt;
- Nuci, cum ar fi caju, alune, nuci, nuci braziliene, nuci pecan, fistic si migdale;
- Seminte precum chia, seminte de in, susan si dovleac;
- Lapte degresat si derivate , cum ar fi iaurtul natural, laptele degresat si branzeturile cu continut scazut de grasimi;
- Oua si oua de prepelita;
- Bauturi vegetale, cum ar fi laptele de ovaz, nuca de cocos, migdale si alune.
Fructe pentru diabetici
Desi ar trebui incluse in dieta, persoanele cu diabet ar trebui sa consume fructe in portii mici, deoarece acestea contin fructoza, un tip de zahar care este prezent in mod natural in aceste alimente. Recomandarea este 1 portie de fructe pe masa, corespunzatoare cantitatilor indicate mai jos:
- 1 unitate medie de fructe intregi , cum ar fi mar, banane, portocale, mandarine, prune, piersici, kiwi, piersici si pere;
- 2 felii subtiri sau 1 felie groasa de fructe mari , cum ar fi pepene verde, pepene galben, papaya si ananas;
- 1 mana de fructe mici, adica aproximativ 8 unitati de struguri sau cirese;
- 1 cana de fructe de padure, cum ar fi capsuni, afine, zmeura, mure, mure si merisoare;
- 1 lingura de fructe uscate , cum ar fi stafide, prune uscate sau caise uscate;
- Alte fructe: 3 unitati de curmale, 1/2 cana de mango tocat cubulete, 2 smochine medii,
Un sfat bun pentru a preveni cresterea glicemiei in fructe este sa adaugati 1 lingura de fulgi de ovaz sau 1 lingurita de seminte, sau sa le consumati cu 30 g de nuci.
De asemenea, este important ca diabeticii sa cunoasca indicele glicemic al alimentelor, care este definit ca viteza cu care un aliment care contine carbohidrati creste glicemia, si se recomanda consumul de alimente cu indice glicemic scazut si mediu pentru a evita hiperglicemia.
Alimente de evitat
Alimentele care ar trebui evitate in dieta pentru diabet sunt:
- Zahar si alimente care il contin, cum ar fi prajiturile, ciocolata, gumele si alte dulciuri;
- Miere, jeleu de fructe, gemuri, siropuri, produse de cofetarie si patiserie;
- Dulciuri in general, ciocolata si dulciuri;
- Produse lactate, cum ar fi laptele condensat, iaurturile zaharoase, inghetatele si branzeturile bogate in grasimi ;
- Bauturi dulci, cum ar fi bauturi racoritoare, sucuri industrializate, bauturi pentru sport si bauturi cu ciocolata;
- Carne procesata, cum ar fi carnati, chorizos, bacon, salam si sunca;
- Cereale, cum ar fi orez, paine si paste, fulgi de porumb, tapioca, amidon de porumb si tacos;
- Bauturi alcoolice, cum ar fi bere, vin, vodca, rom, printre altele.
Aceste alimente contin carbohidrati simpli, adica sunt alimente care se absorb foarte repede in intestin si provoaca cresterea mult mai rapida a zaharului din sange, creand varfuri de zahar care necontroleaza diabetul.
Este foarte important ca diabeticii sa invete sa citeasca si sa interpreteze etichetarea nutritionala a produselor inainte de a le consuma, deoarece zaharul poate fi ascuns si poate aparea sub alte denumiri precum glucoza, glucoza sau sirop de porumb, fructoza, maltoza, maltodextrina sau zahar invertit.
Meniu pentru diabetici
Tabelul de mai jos prezinta un exemplu de meniu de 3 zile pentru o persoana cu diabet zaharat, precum si un exemplu despre cat de des trebuie consumata o masa:
Masa | Ziua 1 | Ziua 2 | Ziua 3 |
Mic dejun (8:00 am) | 1 ceasca de cafea fara zahar + 2 felii de paine integrala cu 1 omleta + 1 felie de pepene galben. | 1 cana de cafea cu lapte degresat fara zahar + 1 tortilla medie de grau integral cu 2 felii de branza alba + 1 para. | 1 cana de ceai verde neindulcit + 2 clatite (facute cu banane, ovaz si scortisoara) uns cu 1 lingurita de unt de arahide + 1 cana de capsuni. |
Gustare de dimineata (10:30) | 1 mar mediu + 7 caju/merey/caju. | 1 pahar (240 ml) suc verde + 6/7 nuci | 6 capsuni + 1 iaurt natural neindulcit |
Pranz (12:30) | 1 gratinat de piept de pui la cuptor cu branza mozarella usoara, insotit de 4 linguri de orez brun si 2 linguri de fasole, precum si 1 cana de legume asortate sotate in ulei de masline (vinete, ceapa, morcov si conopida), asezonate cu 1 lingurita balsamic otet. | 1 file de peste copt cu ulei de masline, rosii si ceapa, insotit de 2 cartofi copti medii cu coaja + 1 mar. | 1 cana de paste de dovlecei cu carne macinata si pasta naturala de rosii, insotita de salata de rosii crude, salata verde si ceapa asezonate cu un praf de sare, piper, ierburi naturale si 1 lingurita de ulei de masline + 1 felie de papaya. |
Gustare de dupa-amiaza (15:00) | 1 iaurt natural neindulcit + 1 felie de paine integrala cu 1 felie de branza alba. | 1 mar mediu copt stropit cu scortisoara si 1 lingurita de seminte de chia. | 1 cana de cafea fara zahar + 1 cana de gelatina fara zahar cu 1/2 cana de capsuni tocate. |
Cina (18:00) | 1 file de somon la gratar, insotit de 4 linguri de orez brun si 1 cana de legume fierte (broccoli si morcov), asezonate cu 1 lingura de ulei de masline si 1 lingurita de otet de mere. | Salata verde, rosii, ceapa si rucola cu 90 de grame de piept de pui la gratar taiat fasii + 30 de grame de branza alba taiata cubulete, imbracat cu 1 lingurita de ulei de masline si 1 lingurita de otet de mere + 2 bucati de paine integrala. | 1 tortilla de faina integrala cu 2 oua omleta cu rosii, boia si ceapa + 2 felii de avocado. |
Gustare de noapte (21:00) | 1 ou fiert. | 2 felii de branza cu continut scazut de grasimi si felie de sunca naturala | 1 pahar de lapte degresat sau bautura vegetala |
In dieta pentru diabet, este important sa controlezi orele de masa pentru a preveni aparitia hipoglicemiei, mai ales inainte de a face activitate fizica, iar un exemplu despre cat de des ar trebui sa mananci poate fi vazut in meniu.
In plus, acesta este un exemplu de meniu si cantitatile acestuia variaza in functie de varsta, sex, activitate fizica si daca aveti sau nu vreo alta boala asociata. Din acest motiv, idealul este sa mergi la un medic nutritionist pentru a realiza o evaluare nutritionala completa si a dezvolta un plan alimentar adecvat nevoilor tale.
Alimente pentru diabetici
Cateva retete de alimente sanatoase pentru diabet sunt:
1. Clatite cu fulgi de ovaz
Ingrediente
- 5 linguri de faina de ovaz;
- 1 ou;
- 50 ml lapte de vaca sau vegetal;
- 1 banana feliata;
- 1 lingurita seminte de chia;
- 1 strop de ulei;
- Scortisoara dupa gust (optional).
Modul de pregatire
Mixati banana cu oul pana obtineti un aluat omogen. Adaugati ovazul, semintele de chia, scortisoara si laptele, amestecati pana obtineti un amestec omogen.
La sfarsit, cu o oala, turnam aluatul intr-o tigaie, unsa in prealabil cu un strop de ulei, si fierbem pe ambele parti la foc mediu pana devine auriu. Serviti cu bucati de fructe, unt de arahide sau branza.
2. Vinete umplute
Ingrediente
- 2 vinete;
- 180 grame carne, pui, peste si/sau legume gatite (condimentate dupa gust);
- 100 de grame de branza alba rasa cu continut scazut de grasimi;
- 1 lingurita ulei de masline.
Modul de pregatire
Preincalziti cuptorul la 200°C si puneti hartie de copt pe o tava. Spalati si taiati vinetele in jumatate si faceti niste taieturi incrucisate in pulpa, astfel incat sa iasa cele mai asemanatoare cuburi. Se adauga sare, piper si un praf de ulei de masline. Coaceti vinetele timp de 30 pana la 45 de minute.
Cu o lingura se scoate pulpa si se amesteca cu carnea si/sau legumele, se umplu vinetele si se aseaza deasupra branza rasa dupa gust. Se da la cuptor pana se gratina.
Cititi si Saratele cu faina de ovaz: o gustare sanatoasa si delicioasa
Dieta pentru diabetul de tip 1
Diabetul de tip 1 este putin mai greu de controlat decat diabetul de tip 2, deoarece apare in copilarie sau in timpul adolescentei si este necesara administrarea de insulina injectata pentru reglarea glicemiei, iar in aceste cazuri este necesar un control mai riguros atat la endocrinolog cat si la precum si cu un nutritionist sau nutritionist, deoarece managementul nutritional inadecvat poate produce modificari precum cresterea intarziata si maturizarea sexuala, precum si in aspectul emotional al copilului.
In acest fel, realizarea unui bun control al bolii nu se realizeaza doar prin respectarea stricta a administrarii insulinei, ci si prin stabilirea unei alimentatii echilibrate, care sa tina cont de varsta copilului, de conditiile sociale si de boala in sine pentru a-i imbunatati calitatea vietii. .viata.
Alimentele care trebuie consumate si evitate sunt aceleasi ca in diabetul de tip 2, singura diferenta este ca cantitatile de carbohidrati care trebuie consumate la toate mesele trebuie reglate, ajustand doza de insulina care trebuie injectata, in functie de comportamentul pacientul.glicemie.
Numararea carbohidratilor
Pentru tratamentul diabetului de tip 1 sau tip 2, la persoanele care folosesc insulina injectabila, exista in prezent o metoda destul de simpla si moderna de planificare a dietei individului, aceasta metoda se numeste numararea carbohidratilor, care are ca obiectiv principal imbunatatirea controlului glicemic. si permit o mai mare flexibilitate in alegerile alimentare.
Aceasta metoda presupune o inductie de catre medic si nutritionist, care se vor ocupa de explicarea modului de calcul al cantitatii de carbohidrati prezente in alimente, astfel incat persoana respectiva sa injecteze apoi cantitatea exacta de insulina necesara pentru reglarea zaharului din sange. fiind un instrument util pentru controlul glicemiei si evitarea complicatiilor pe termen lung.
Bibliografie
https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/added-sugars
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/dmrr.3031
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0139565
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/diet-eating-physical-activity
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/diet-eating-physical-activity
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21700013?log$=activity
https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/moderate-drinking.htm
https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-13-60
http://care.diabetesjournals.org/content/42/Supplement_1/S46
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5569154/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3798143/
https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-015-1967-0
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0939475316303295