Cafeaua este buna pentru creier?

Citeste

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!
Vizualizari 50

Cafeaua este o bautura foarte populara, iubita de toata lumea. Acesta a fost pe nedrept demonizata in trecut, dar este de fapt foarte sanatoasa. Cafeaua este o sursa majora de antioxidanti. Este, de asemenea, asociat cu multe beneficii pentru sanatate, inclusiv un risc scazut de diabet zaharat de tip 2 si a bolilor de ficat.

Dar, cafeaua, are o serie de beneficii si pentru creier.

Ingrediente active in cafea

Cafeaua este o bautura incredibil de sanatoasa. Acesta contine sute de compusi bioactivi, care contribuie la beneficiile sale puternice.

Multi dintre acesti compusi sunt antioxidanti, care lupta impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi din celule.

Aici sunt ingrediente active cele mai importante ale cafelei:

  • Cafeina: Principalul ingredient activ din cafea, cofeina stimuleaza sistemul nervos central. Este cea mai frecventa consumata substante psihoactive la nivel mondial.
  • Acizii clorogenici (CGA): Acesti antioxidanti polifenolici pot beneficia de unele cai biologice, cum ar fi metabolismul zaharului din sange si a tensiunii arteriale, ambele sunt legate de riscul legat declinul mental.
  • Cafestol si kahweol: Prezent, in cafeaua nefiltrata, ele pot fi bune pentru ficat si protejeaza impotriva cancerului, dar un aport ridicat poate creste colesterolul LDL.
  • Trigonelina: Acest compus alcaloid este instabil la temperaturi ridicate si in timpul formelor de prajire acid nicotinic, de asemenea , cunoscut sub numele de niacina (vitamina B3). Trigonelina poate ajuta, de asemenea, la prevenirea cariilor dentare prin inhibarea cresterii bacteriilor.

Cu toate acestea, cantitatile acestor substante intr-o ceasca de cafea poate varia.

Ele depind de o serie de factori, inclusiv tipul de boabe de cafea, modul in care boabele sunt prajite si cat de mult ati baut.

Cum afecteaza cafeaua creierul?

Studiile au aratat ca cofeina poate stimula functionarea creierului pe termen scurt. Dar cofeina stimuleaza si sistemul nervos central prin eliberarea altor neurotransmitatori, incluzand noradrenalina, dopamina si serotonina.Iata cum afecteaza cafeaua creierul.

Cofeina poate ameliora diverse aspecte ale functiei cerebrale, inclusiv:

  • Dispozitie
  • Timp de reactie
  • Vigilenta
  • Atentia
  • Invatarea
  • Functiei mentala generala

Acestea fiind spuse, s-ar putea dezvolta o toleranta la cofeina in timp. Acest lucru inseamna ca va trebui sa consumati mai multa cafea decat inainte pentru a obtine aceleasi efecte.

Concluzie: Cafeina cauzeaza modificari ale mai multor neurotransmitatori care pot imbunatati starea de spirit, timpul de reactie, de invatare si de vigilenta.

Cofeina si memoria

Cafeaua si cafeina poate afecta memoria, dar cercetarile in acest sens nu sunt concludente. Unele studii au descoperit ca cofeina poate imbunatati memoria pe termen scurt. Alte studii nu au raportat efecte asupra memoriei sau chiar au descoperit ca cofeina afectateaza performanta asupra sarcinilor de memorie. Cercetatorii inca dezbat efectele cofeinei asupra memoriei pe termen lung.

Cu toate acestea, un studiu mic a constatat ca cofeina poate imbunatati memoria pe termen lung, atunci cand este consumat dupa invatare. Atunci cand subiectii au consumat tablete de cafeina dupa ce au studiat o serie de imagini, capacitatea lor de a recunoaste aceste imagini dupa 24 de ore mai tarziu a fost intarita.

Concluzie: In timp ce unele studii au descoperit ca cofeina poate imbunatati memoria pe termen scurt, altele nu au gasit nici un efect. Efectele asupra memoriei pe termen lung trebuie sa fie investigate in continuare.

Cafeaua si oboseala

Principalul motiv pentru care oamenii beau cafea este sa se simta mai plini de energie si treji, deci nu e nici o surpriza faptul ca cercetarea a demonstrat cofeina poate suprima sentimentul de oboseala.

Cu toate acestea, sentimentul de energie dureaza doar pentru o perioada scurta de timp, apoi, s-ar putea simti nevoia de o alta ceasca. Doar asigurati-va ca nu consumati cantitati mari de cofeina dupa-amiaza tarziu sau seara, deoarece poate perturba somnul pe timp de noapte.

In cazul in care consumul de cafea reduce calitatea somnului, atunci acesta va avea, probabil, efectul opus si afecteaza functionarea generala a creierului.

Concluzie: Oamenii folosesc adesea de cafea pentru a contracara oboseala. Cu toate acestea, atunci cand sunt consumate dupa amiaza aceasta poate reduce calitatea somnului si, ulterior, va face sa va simtiti mai obosit.

Este sanatos sa bei cafea?

Atunci cand este consumat cu moderatie, cafeaua poate fi foarte bun pentru creier.

Pe termen scurt, poate imbunatati starea de spirit, de vigilenta, de invatare si timpul de reactie. Utilizarea pe termen lung poate proteja impotriva bolilor creierului precum Alzheimer si Parkinson.

Desi multe dintre aceste studii sunt de observatie ceea ce inseamna ca nu se pot dovedi cauza si efectele ei se sugereaza cu tarie ca cafeaua este buna pentru creier.

Cu toate acestea, moderatia este cheia. Atunci cand consumati in exces, cofeina poate provoca anxietate, nervozitatea, palpitatii ale inimii si probleme de somn.

Unii oameni sunt sensibili la cafeina, in timp ce alti pot bea multe cani pe zi, fara efecte secundare. Acestea fiind spuse, unii oameni cu siguranta au nevoie pentru a limita consumul de cofeina, inclusiv copii, adolescenti si femei gravide.

Pentru cei care-l tolereaza, cafeaua poate oferi multe beneficii impresionante pentru creier.

Sursa: https://authoritynutrition.com/

LĂSAȚI UN MESAJ

Psihic

Articole relevante