Kombucha: 15 beneficii pentru sanatate, cum se prepara acasa si retete

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Ultima actualizare 2024-02-02 de admin

Kombucha este facut din ceai negru indulcit care a fost fermentat cu drojdie naturala si bacterii. Prepararea lui este de fapt similara cu cea a iaurtului si a kefirului de casa, dar cu ceai negru folosit in loc de lapte. 

Aceasta bautura ajuta la intarirea sistemului imunitar si la imbunatatirea functiei intestinale. 

Ceaiul negru si zaharul alb sunt cele mai comune ingrediente folosite pentru a face kombucha, dar puteti adauga si alte ierburi si ingrediente suplimentare pentru a-i varia aroma. Alte ingrediente utilizate in mod obisnuit in kombucha sunt ceaiul verde, ceaiul de hibiscus, ceaiul mate, sucul de fructe si ghimbirul, pentru a-i conferi o aroma mai placuta.

Beneficii kombucha pentru sanatate

Kombucha este originar din China si are gust de cidru de mere spumos. Este asociat cu multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi:

  1. Contribuie la pierderea in greutate deoarece regleaza pofta de mancare si scade obezitatea;
  2. Combate gastrita , prin eliminarea bacteriilor H. pylori , una dintre cauzele frecvente ale gastritei;
  3. Previne infectiile intestinale prin combaterea bacteriilor si ciupercilor care provoaca boli in intestin;
  4. Ajuta la detoxifierea organismului , prin legarea de moleculele toxice din organism si stimuland eliminarea acestora prin urina si fecale;
  5. Calmeaza si previne probleme precum guta, reumatismul, artrita si pietrele la rinichi , prin detoxifierea organismului;
  6. Imbunatateste functionarea intestinului prin reglarea florei intestinale si actionand ca laxativ;
  7. Echilibreaza pH-ul sangelui , ceea ce face corpul mai puternic in mod natural impotriva bolilor;
  8. Reduce stresul si combate insomnia , facandu-l o alegere buna pentru perioadele de stres crescut, cum ar fi in timpul examenelor;
  9. Reduce durerile de cap si tendinta de a dezvolta migrene;
  10. Imbunatateste functia hepatica , facandu-l o alegere buna dupa administrarea de antibiotice;
  11. Intareste sistemul imunitar  deoarece contine niveluri ridicate de antioxidanti care actioneaza in intestin;
  12. Previne boli precum diabetul si cancerul deoarece imbunatateste functionarea intregului organism; Citeste si articolul meu Ceaiul Kombucha poate scadea nivelul zaharului din sange pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2
  13. Normalizeaza tensiunea arteriala ;
  14. Reduce simptomele menopauzei ;
  15. Previne infectiile tractului urinar deoarece este o sursa buna de lichide, care va va ajuta sa produceti mai multa urina.

Beneficiile kombucha sunt mai puternice decat atunci cand bei un simplu ceai negru sau verze in forma lor traditionala si, prin urmare, aceasta bautura poate fi folosita ca un ajutor puternic pentru sanatate.

Cum sa faci kombucha acasa

Ciuperca Kombucha, numita si Scoby

Pentru a pregati baza de kombucha, numita si „prima fermentatie”, ar trebui sa urmati acesti pasi:

Ingrediente

  • 3 L de apa minerala;
  • Borcan din otel inoxidabil, sticla sau ceramica;
  • 1 cana de zahar rafinat (zahar alb);
  • 5 plicuri de ceai negru;
  • 1 ciuperca kombucha, numita si Scoby;
  • 1 recipient de sticla oparit cu apa fierbinte;
  • 300 ml de kombucha gata preparat, echivalentul a 10% din volumul total de kombucha care urmeaza sa fie produs 

Pregatirea

Mai intai, trebuie sa va spalati bine mainile si ustensilele, apoi turnati apa fierbinte si otet peste ele pentru a ajuta la eliminarea oricarei contaminari cu microorganisme. Se toarna apa intr-o oala si se aduce la fierbere. Cand fierbe adaugam zaharul si amestecam pana se dizolva. Apoi opriti focul si adaugati pliculetele de ceai si lasati-le sa se inmoaie timp de 10 pana la 15 minute.

Turnati ceaiul in borcanul de sticla si asteptati pana cand se raceste complet atinge temperatura camerei. Se adauga apoi ciuperca kombucha si kombucha gata preparat. Acoperiti borcanul de sticla cu o carpa si o banda elastica, care va permite aerului sa circule fara a lasa amestecul la vedere. Pastrati sticla intr-un loc aerisit, fara prea multa lumina, timp de aproximativ 6 pana la 10 zile, moment in care bautura finala va fi gata. Va avea o aroma de otet si nu va fi dulce. La sfarsitul procesului, peste prima se formeaza o noua colonie de kombucha. Aceasta noua colonie poate fi pastrata in frigider sau donata altcuiva.

Retete Heatlh Kombucha

Numit si kombucha de a doua fermentatie, kombucha poate fi aromat cu ingrediente precum ghimbir, pere, struguri, capsuni, lamaie, ananas, portocale si alte fructe. Adaugarea de fructe va ofera avantajul altor beneficii pentru sanatate oferite de fructe.

Fructele si alte ingrediente trebuie adaugate la baza de kombucha gata pregatita, iar in aceasta fermentatie bautura va deveni carbogazoasa, asemanatoare cu o soda.

Kombucha cu lamaie si ghimbir

Ingrediente:

  • 1,5 litri de kombucha;
  • 3-5 felii de ghimbir;
  • Sucul a 1/2 lamaie;
  • Recipient sau sticla pentru depozitarea bauturii (cu capac ermetic).

Preparare:

Puneti feliile de ghimbir si sucul de lamaie in fundul recipientului. Adaugati kombucha in recipient, umplandu-l pana la capat, astfel incat sa nu fie aer in el. Puneti capacul si lasati-l sa se odihneasca timp de 3 pana la 7 zile, care este timpul necesar pentru fermentarea ulterioara. In general, aceasta bautura aromata va fi gata dupa 5 zile de fermentare. Cu toate acestea, bautura creeaza gaz rapid si unora le place gustul ei dupa numai 24 de ore de la a doua fermentatie.

Pentru a face kombucha cu alte arome, trebuie pur si simplu sa amesteci fructele in blender, sa strecori si sa adaugi sucul in sticla impreuna cu baza de kombucha, apoi sa astepti 5 zile, pentru ca noua fermentatie va adauga aroma bauturii.

De unde sa cumpar kombucha

Kombucha gata de baut poate fi gasit in magazinele naturiste si de nutritie. Poate fi gasit atat in ​​aroma traditionala, cat si imbunatatita cu arome variate de fructe si condimente.

Scoby, care este ciuperca kombucha cu ciupercile si bacteriile responsabile de fermentarea bauturii, poate fi gasita pe site-uri sau forumuri de pe internet care ofera Scoby gratuit, la fel ca in cazul chefirului. Asa cum la fiecare fermentatie se formeaza un nou Scoby, consumatorii de kombucha isi doneaza de obicei Scoby-urile altor persoane care doresc sa faca bautura acasa.

Referinte

  • CLINICA CLEVELAND. Care sunt beneficiile pentru sanatate ale Kombucha (si cat de mult poti bea in siguranta)? . Disponibil pe: <https://health.clevelandclinic.org/what-are-kombuchas-health-benefits-and-how-much-can-you-safely-drink/>. Acces in 31 ianuarie 2022
  • LEAL, M, Jessica si colab. O revizuire a beneficiilor pentru sanatate ale compusilor nutritionali si metabolitilor kombucha . CyTA – Journal of Food. Vol.16. 1.ed; 390-399, 2018
  • LEAL, M, Jessica; GARCIA, P, Nestor; ABURTO, E, Anayansi. Dovezi recente ale efectelor benefice asociate cu acidul glucuronic continut in bauturile Kombucha . Rapoarte curente de nutritie. Vol.3. 9.ed; 163-170, 2020
  • KAPP Julie si colab. Kombucha: o revizuire sistematica a dovezilor empirice ale beneficiilor pentru sanatatea umana . Analele Epidemiologiei. 30. 66-70, 2019
  • DUTTA Himjyoti et al. Bautura Kombucha: aspecte de productie, calitate si siguranta . Productia si managementul bauturilor. 1. 259-288, 2019
  • CENTRUL PENTRU CONTROLUL SI PREVENIREA BOLILOR. Boala grava inexplicabila, posibil asociata cu consumul de ceai Kombucha . Disponibil pe: <https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/00039742.htm>. Acces in 14 octombrie 2020
Visited 77 times, 1 visit(s) today

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

URMĂREȘTE-NE

6,231FaniÎmi place
360CititoriConectați-vă
79CititoriConectați-vă
679AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE