Xylitol sau stevie

Xylitol si stevia sunt ambele considerate indulcitori artificiali, desi ele apar in mod natural in natura. Nici unul din ele nu contin zahar real, sunt alternative utile pentru persoanele care au de monitorizat aportul de zahar, cum ar fi persoanele cu diabet zaharat sau cei care incearca sa piarda in greutate.indulcitor_

Ce este Stevia?

Stevia este derivat din Stevia rebaudiana, o planta originara din America de Sud, care a fost crescut de secole pentru a indulci ceaiuri si folosit in medicamente.

Dar tipul pe care-l veti gasi in magazine implica multa prelucrare. Stevia are de peste 100 de ori puterea de indulcire a zaharului, afirma unii specialisti in nutritie. Desi este foarte dulce, aceasta planta este foarte saraca in calorii si are un indice glicemic mic. In forma sa initiala, Stevia a fost comercializata ca pulbere. Poate fi folosit si pentru gatit si/sau copt, dar in cantitati mai reduse din pricina concentratiei sale.

Acesta poate fi achizitionat in magazine naturiste.

 

Ce este Xilitol?

Xylitol se gaseste si in natura in prune, fragi, conopida. Se obtine industrial din xilanii din fibrele vegetale, care sunt hidrolizati la D-xiloza (pentoza) care apoi este hidrogenata la xylitol. Este utilizat in alimente pentru diabetic. Este, de asemenea vandut in concentratii mai mari in produse legate de sanatate orala, cu accent pe prevenirea cariilor dentare.

Are un indice glicemic de 13 ori mai mic decat zaharul si cu un continut de aproape 40% mai mic de calorii.

Xylitolul este indicat in curele de slabire si in dieta bolnavilor de diabet. De asemenea poate fi folosit de catre persoanele care doresc sa urmeze un regim de viata sanatos deoarece xylitolul ajuta la mineralizarea dintilor si reduce riscul de aparitie a cariilor dentare.

Se dizolva foarte usor atat in preparate reci cat si calde si poate fi folosit la prepararea prajiturilor, dulceturilor sau gemurilor.

Care sunt beneficiile si efectele secundare ale Steviei?

Beneficiul major al ambelor stevia si xylitol este un bun indulcitor pentru persoanele cu diabet zaharat, deoarece acestea trebuie sa monitorizeze indeaproape nivelul lor de zahar si insulina din sange.

Exista dovezi ca stevia are proprietati de hipoglicemiant natural si poate ajuta la secretia de insulina la persoanele cu diabet de tip 2, actionand direct asupra celulelor beta.

Conform unor studii de specialitate efectuate termen lung, s-a confirmat faptul ca planta numita Stevia poate avea repercursiuni asupra sanatatii consumatorului larg, in speta privind gradul de risc cancerigen. Studiul a fost realizat de catre un grup de toxicologi ai Universitatii din California, Los Angeles. Mai mult, autorii au notat faptul ca, in cadrul experimentelor, steviosida, si nu rebaudiosida A, poate produce mutatii genetice, avarii cromozomiale si ruperi adeneice. Iar, aceste schimbari ar putea sa contribuie la malignizarea unor afectiuni precum ar fi cazul cancerului desi nimeni nu a studiat exact daca acesti compusi pot cauza sau nu cancer in modelele animale.

Este de precizat faptul ca Stevia in sine nu provoaca infertilitate, si nici nu inrautateste diabetul, dupa cum reiese si din alte studii de specialitate. Ca si concluzie, se poate spune ca toleranta la glucoza se imbunatateste considerabil folosind Stevia ca indulcitor alimentar. Prin urmare, ar putea servi drept adjuvant in cazurile de diabet de tip 2, respectiv prin inducerea unei stari de necesitate pancreasului de a elibera insulina.

Care sunt beneficiile si efectele secundare ale Xylitol?

Ca si Stevia, xylitol are cateva beneficii cu care zaharul nu se poate lauda.

O singura lingurita de xylitol are 10 calorii, 4g de carbohidrati si indice glicemic 7. Alcoolul din acest zahar nu are impact asupra insulinei, ceea ce il face bun pentru diabetici.

Unii oameni raporteaza probleme gastro-intestinale atunci cand consuma xilitol. Acestea sunt, de obicei, diareea, balonarea abdominala, si gaze. Ele apar de obicei la doze de 100 de grame sau mai mult pe zi.

Xylitol, cu toate acestea, sa dovedit a fi ca are beneficii pentru dinti, si anume prevenirea cariilor dentare. Dental Association California spune ca xilitol a fost dovedit pentru a preveni aparitia cariilor dintilor prin reducerea cariilor si consolidarea smaltului dentar, de asemenea.

Deci, Care este mai bun, stevia sau xylitol?

Este indicat sa consultati si un medic inainte de a o introduce in alimentatie! Si asta deoarece specialistii nu dau toate informatiile de pe internet sunt sigure si, cateodata, nici macar toate studiile deoarece acestea se bazeaza pe metode diferite.

(Visited 48 times, 1 visits today)
Similar posts
  • 4 inlocuitori sanatosi ai zaharului Excesul de zahar procesat in dieta poate cauza probleme de sanatate si, desigur, sa contribuie in mod semnificativ la obezitate . Daca incercati sa reduceti zaharul si caloriile din dieta, s-ar putea sa fiti in cautarea unor inlocuitori de zahar. Inlocuirea zaharului poate fi o alegere sanatoasa pentru oricine doreste sa elimine zaharul rafinat si caloriile – acest lucru include si persoanele cu [...]
  • Paine pentru diabetici Pentru persoanele cu diabet zaharat este foarte important numararea de carbohidrati consumati. Deoarece carbohidratii se descompun in glucoza, au cel mai mare impact asupra nivelului de glucoza din sange. Este important sa va asigurati ca momentul si valoarea de carbohidrati consumati sunt la fel in fiecare zi, mai ales daca luati medicamente pentru diabet sau insulina. In [...]
  • 10 schimbari sanatoase in alimentatie...   Un indice de masa corporala ridicat (IMC), este foarte frecvent in randul persoanelor cu diabet de tip 2, si nu este doar o coincidenta. Excesul de greutate este un factor de risc distinct pentru dezvoltarea diabetului de tip 2, si excesul de greutate face ca glucoza din sange sa fie greu de controlat. Diabetul de [...]

No Comments Yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia-ți doza zilnică de sănătate

Arhive