Top 10 aditivi alimentari nocivi

Aditivii alimentari sunt substante care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le imbunatati gustul, pentru a prelungi termenul de valabilitate sau aspectului sau.

Unii aditivi, cum ar fi otetul natural, sarea si dioxid de sulf sunt folosite de secole. Dar popularitatea alimentelor procesate a crescut in secolului 20, ceea ce a dus la o crestere a numarului de aditivi – atat naturali cat si artificiali.

De-a lungul anilor, au fost mai multe dezbateri cu privire la siguranta acestor aditivi. Multe tari au adoptat legi care interzic o serie de aditivi care au fost legate de cancer, inima si boli neurologice, precum si alte tulburari de sanatate.

In ciuda a tot mai mare ingrijorare in ultimii ani, nenumarati aditivi continua sa fie utilizati intr-o varietate de produse pentru a satisface cererea consumatorilor pentru produsele alimentare care se incadreaza in stilul de viata agitat sau satisface papilele gustative.

Dar, sanatatea este mult mai importanta decat confortul vietii de zi cu zi. Este important sa se acorde o atentie pentru a stabili daca alimentele pe care le cumparati contin acesti aditivi. Daca doriti sa ramaneti sanatosi este bine sa le evitati datorita riscului asociat de boli grave si chiar fatale.

Aici sunt 10 aditivi alimentari ce trebuie sa evitati cu orice pret.

sirop de porumb

  1. Siropul de porumb

Siropul de porumb este un indulcitor adaugat la bauturile racoritoare, sosuri pentru salate, unele cereale si alte gustari prelucrate ieftine.

Consumul excesiv de sodiu din siropul de fructoza de porumb contribuie la o majora epidemie de obezitate din SUA, raportat de un studiu din 2004 publicat in American Journal of Nutrition, care a studiat obiceiurile de consum alimentar a americanilor intre anii 1967 si 2000.

Siropul de fructoza de porumb ridica, de asemenea riscul de sindrom metabolic, conform unui studiu publicat in 2010 de Current Hypertension Reports.

Sindromul metabolic inseamna un nivel ridicat de zahar in sange, trigliceride mari (grasimi in celule), hipertensiune arteriala, excesul de grasime abdominala si nivelul de colesterol anormal.

Sindromul metabolic si obezitatea cresc semnificativ riscul de boala coronariana, infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale si diabet de tip 2.

glutamat

  1. Glutamatul monosodic (MSG)

Glutamat monosodic, de asemenea, cunoscut sub numele de MSG, este un aditiv pentru potentierea gustului ce este utilizat pe scara larga in bucataria asiatica. De asemenea, este gasit in produsele alimentare conservate si congelate, in sosuri pentru salate, supe si gustari pentru copii.

MSG este versiunea fabricata din proteina naturala a acidului glutamic.

In timp ce Food and Drug Administration din SUA spune ca utilizarea lor nu este nociva, in Australia glutamatul este interzis.

In Asia, persoanele care au mancat regulat alimente cu glutanat, au raportat dureri de cap, dureri in piept, senzatie de amorteala in jurul gurii si a gatului, inrosirea fetei si transpiratie. Acest lucru in cele din urma a ajuns sa fie cunoscut sub numele de sindromul Chinese Restaurant.

Familiile din Thailanda din zona rurala care au mancat mese cu MSG ca un ingredient primar timp de 10 zile s-a dovedit un risc semnificativ crescut de sindrom metabolic si cresterea in greutate.

colranti art

  1. Coloranti artificiali

Coloranti artificiali sunt frecvent intalniti in bomboane, deserturi, inghetata, bauturi energizante, tartinabile, condimente, gustari prelucrate (cereale, paste, fidea) si alte produse alimentare.

Tartrazina este un colorant galben gasit in bauturile racoritoare, gumele de mestecat si in multe alte produse. Consumul prelungit de tartrazina ar putea cauza cancer, potrivit unui studiu publicat in 2015 de Anticancer Research. Acesta de asemenea, exacerbeaza simptomele astmului.

Coloranti alimentari albastri se gasesc in inghetata, bauturi imbuteliate albastre, produse cu aroma de zmeura si glazuri. Colorantul alimentar albastru, inhiba proteina, conform unui studiu publicat in 2013 Journal of General Physiology. Aceasta declanseaza cancer de piele.

Alti coloranti alimentari, cum ar fi colorantii rosii si colorant verde, au fost de asemenea asociate cu tumorile si hiperactivitate la copii.

bromat

  1. Bromatul de potasiu

Bromatul de potasiu este aditivul alimentar care face sa creasca painea.

Acesta este inca utilizat pe scara larga in SUA, desi studiile pe animale au aratat ca au efecte cancerigene ceea ce a condus la interzicerea in numeroase de tari, inclusiv a celor din Uniunea Europeana, Argentina, Nigeria, Brazilia, Canada, Coreea de Sud si Peru.

Desi studiile pe om lipsesc, International Agency for Research in Cancer spune ca bromatul de potasiu este „posibil cancerigen pentru om” pe baza studiilor efectuate pe sobolani, care a gasit o legatura pozitiva intre administrarea orala de bromat de potasiu si tiroida, cancer renal si de rinichi.

aspartam-krebs

  1. Aspartam

Aspartamul este un indulcitor artificial gasit in sucuri carbogazoase, sucuri dietetice, sucuri sub forma de pulbere, indulcitori de masa, iaurt, guma de mestecat si chiar unele produse farmaceutice.

Adultii sanatosi care au consumat o dieta bogata in aspartam timp de opt zile, urmat de o dieta saraca in aspartam timp de opt zile, a raportat depresie si iritabilitate crescuta, conform unui studiu publicat in 2014 de Research in Nursing and Health.

In timp ce efectele cancerigene ale aspartamului raman nedovedite stiintific, un studiu din 2004 publicat in Texas Heart Institute Journal constata ca un consum regulat aspartam poate fi o cauza principala a hipertensiunii clinice si aritmiei cardiace (batai de inima neregulate).

margarina-toxica

  1. Grasimile trans

Grasimile trans sunt reprezentate de produsele pe baza de ulei vegetal solidificate prin hidrogenare. Alimentele cu cele mai bogate in grasimi trans includ margarina, alimente prajite si produse de patiserie.

Acizi grasi trans blocheaza arterele, care poate duce la boli coronariene. Persoanele cu aceasta boala au un risc mai mare de infarct miocardic.

Consumul regulat si ridicat de grasimi trans sa dovedit a fi principala cauza a mai multor cazuri de boala coronariana, potrivit unui studiu din 2007 publicat in European Journal of Clinical Nutrition.

olestra 1

  1. Olestra

Olestra este o grasime-substitut gasita in snack-uri, cum ar fi chips-uri de cartofi.

Consumul de Olestra scade absorbtia carotenoidelor in organism, potrivit unui studiu din 2006 publicat in American Journal of Clinical Nutrition.

Deficitul carotenoid pe termen lung creste riscul de cancer si boli de inima. De asemenea, ajuta la dezvoltarea celulelor de radicali liberi. Olestra poate provoca, de asemenea, efecte secundare, cum ar fi crampe abdominale, diaree si steatoree (depozite de grasime in scaun).

nitriti

  1. Nitriti si nitratii

Nitritul de sodiu este un aditiv alimentar care ofera mezelurilor, cum ar fi sunca aroma caracteristica si culoarea rosie.

In timp ce legumele contin niveluri scazute de nitriti, unele pot contine nitrati in cantitati considerabile in functie de metoda de cultivare, caracteristici de sol si intensitatea luminii.

Azotul gasit in apa de baut ajuta la dezvoltarea de cancer ovarian si cancer rectal la femei, conform unui studiu publicat in 2001 de Epidemiology.

Potrivit unui studiu din 2009 publicat in American Journal of Nutrition, nitratul in combinatie cu bacteriile din gura si se transforma in nitriti.

Nitritul in combinatie hemoglobina din sange, formeaza methemoglobina, care nu este in masura de a transporte oxigen la organele corpului.

uleiul-vegetal-bromat

  1. Ulei vegetal bromat

Uleiul vegetal bromat este un aditiv alimentar utilizat pe scara larga in industria sodei pentru emulsionarea bauturilor carbogazoase. Este folosit in special la bauturile pe baza de citrice, precum si intr-o varietate de bauturi energizante si produse de patiserie.

Consumul excesiv de alimente bogate ulei vegetal bromat poate induce intoxicatie de bromura sau Bromism, caracterizata prin dureri de cap, oboseala, ataxie si pierderi de memorie.

 butilat

  1. Butilat Hidroxianisol (BHA) si butilat Hidroxitoluen (BHT)

Pe scara larga este gasit in cutiile cu cereale, uleiuri vegetale si chipsuri. BHA si BHT sunt conservanti care previn ca uleiul din alimente sa devina ranced.

In numeroase studii a fost demonstrat faptul ca BHA a provocat cancer la sobolani.

Eliminarea BHA si BHT poate reduce durata, severitatea si frecventa urticariei, in timp ce aportul de BHA si BHT poate exacerba foarte mult.

 

Resurse:

http://ajcn.nutrition.org/content/79/4/537.full 
http://ajcn.nutrition.org/content/88/6/1733S.short 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20424937 
http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1743-7075-9-50.pdf 
http://ar.iiarjournals.org/content/35/3/1465.short 
http://jgp.rupress.org/content/141/5/649.short 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3436541/ 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1567851/ 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24700203 
http://ajcn.nutrition.org/content/96/6/1249.short 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC387446/ 
http://www.nature.com/ejcn/journal/v61/n8/abs/1602608a.html 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21036587 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16522910 
http://journals.lww.com/epidem/Abstract/2001/05000/Municipal_Drinking_Water_Nitrate_Level_and_Cancer.13.aspx 
http://ajcn.nutrition.org/content/90/1/11.short 
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1081/CLT-120019135 
http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/15563659709001219 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11061995

 

(Visited 95 times, 1 visits today)
Similar posts
  • Aspartamul este asociat cu pierderea ... Aspartamul – vandut sub denumirile de produse NutraSweet, Sugar Twin si Equal – este unul dintre cei mai cunoscuti indulcitori artificiali disponibili pe piata. Este utilizat ca inlocuitor de zahar cu continut scazut de calorii in peste 6.000 de produse prelucrate in intreaga lume, in special in alimente si bauturi sau fara zahar.     [...]
  • 10 ani de studiu – Bauturile dietetic... Bauturile dietetice sunt cu siguranta printre cele mai mari escrocherii de marketing din toate timpurile! Si anume, producatorii acetor bauturi ,,dietetice’’ conving de fapt consumatorii ca este o optiune mai sanatoasa decat restul bauturilor cu zahar, asa ca sunt percepute ca o optiune mai buna, dar defapt ele distrug sanatatea! Cercetatorii de la Universitatea din [...]

No Comments Yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia-ți doza zilnică de sănătate

Cele mai recente articole