Spanac: Beneficii pentru sanatate, valori nutritive

Popeye cu siguranta a stiut ceva. Spanacul este un aliment plin cu substante nutritive intr-un pachet scazut de calorii.

popeye

Frunzele verzi inchis, ale spanacului sunt benefice pentru piele si par, sanatatea oaselor, si o sursa de proteine, fier, vitamine si minerale.

Posibilele beneficii pentru sanatate ale consumului de spanac includ imbunatatirea controlului glicemiei la diabetici, scaderea riscului de cancer, scaderea tensiunii arteriale, imbunatatirea sanatatii oaselor, reducand riscul de a dezvolta astm si multe altele.

Beneficiile pentru sanatate ale spanacului

Diabet: spanacul contine un antioxidant cunoscut sub numele de acid alfa-lipoic, care sa dovedit ca reduce nivelul de glucoza, sensibilitatea cresterii insulinei si previne modificarile oxidative induse.

Prevenirea cancerului: spanacul si alte legume verzi contin clorofila, care sa dovedit a fi eficiente la blocarea efectelor cancerigene ale aminelor heterociclice, care sunt generate atunci cand alimentele sunt gatite la o temperatura foarte ridicata.

Prevenirea astmului: Riscurile pentru a dezvolta astm sunt mai mici la persoanele care consuma o cantitate mare din anumiti nutrienti. Unul dintre acesti nutrienti este beta-carotenul, pentru care spanacul este o sursa excelenta. Caisele, broccoli, pepene galben, dovleac si morcovii sunt de asemenea surse bogate de beta-caroten.

De scadere a tensiunii arteriale: datorita continutului ridicat de potasiu, spanacul este recomandat celor cu tensiune arteriala crescuta pentru a anula efectele de sodiu in organism. Un aport scazut de potasiu poate fi un factor de risc in dezvoltarea hipertensiunii arteriale ca un aport crescut de sodiu.

Alte alimente bogate in potasiu includ cartofi, rosii, fasole lima si portocale.

Sanatatea oaselor: aportul redus de vitamina K au fost asociate cu un risc crescut de fracturi osoase. Consumul adecvat de vitamina K este importanta pentru sanatate, deoarece actioneaza ca un modificator al proteinelor matricei osoase, imbunatateste absorbtia calciului si poate reduce excretia urinara de calciu.

Ajuta digestia: Spanacul este bogat in fibre si apa, ambele ajuta la prevenirea constipatiei si de a avea un tract digestiv sanatos.

Piele si par sanatos: Spanacul este bogat in vitamina A, care este necesar pentru producerea de sebum pentru a mentine hidratata parului. Vitamina A este, de asemenea, necesara pentru cresterea tuturor tesuturilor corpului, inclusiv a pielii si a parului. Spanacul si alte frunze verzi bogate in vitamina C, sunt imperative pentru construirea si mentinerea colagenului, care asigura structura pielii si a parului.

Deficitul de fier este o cauza comuna de cadere a parului, care pot fi prevenite printr-un aport adecvat de alimente bogate in fier, cum ar fi spanacul.

spanac 1

Defalcarea nutritional a spanacului

O cana de spanac crud contine 27 de calorii, 0,86 grame de proteine, 30 miligrame de calciu, 0,81 grame de fier, 24 miligrame de magneziu, 167 miligrame de potasiu, 2813 IUS de vitamina A si 58 de micrograme de acid folic .

Cele mai multe dintre caloriile in spanac provin din proteine.

Spanacul este una dintre cele mai bune surse de potasiu dietetic, cu o greutate de 839mg pe ceasca (fierta). Pentru a compara, o cana de banana are aproximativ 539mg de potasiu.

Lipsa de fier in dieta poate afecta modul in care in mod eficient corpul foloseste energie. Spanacul este o sursa bogata de fier, impreuna cu linte, ton si oua.

Spanacul contine aproximativ 250 mg de calciu pe ceasca (fierta), cu toate acestea, este mai usor de absorbit decat calciul din surse cum ar fi produsele lactate.

 

Coprurile noastre pot absorbi doar aproximativ 5% din calciul din spanac (circa 12,5 mg per ceasca), in timp ce rata de absorbtie de calciu din lapte este de aproximativ 28% (300 mg de calciu intr-o cana de lapte la nivelul de biodisponibilitate de 28% ar fi de 84 mg per ceasca).

 

Spanacul este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de magneziu dietetic, ceea ce este necesar pentru metabolismul energetic, mentinerea musculara si functia nervilor, ritmulul cardiac, un sistem imunitar sanatos si mentinerea tensiunii arteriale. Magneziul, de asemenea, joaca un rol in sute mai multe reactii biochimice care au loc in organism.

 

Cei cu tulburari digestive, alcoolice, adultii in varsta si persoanele care iau medicamente, cum ar fi antibioticele si diuretice sunt mai susceptibile de a avea un deficit de magneziu si ar trebui sa consume mai mult cu frunze verdeata.

 

Spanacul contine, de asemenea, vitamina K, fibre, fosfor si tiamina.

 

Sursa: http://www.medicalnewstoday.com/

(Visited 90 times, 1 visits today)
Similar posts
  • Urzica: Miracolul naturii Uneori, atunci cand avem ceva probleme de sanatate vedem ca natura ne-a dat tot ce este necesar pentru sanatate, iar noi mergem la farmacie sau facem o vizita medicului. Ar trebui sa folosim natura pentru beneficiile sale de vindecare. Asa cum de exemplu urzica este una dintre cele mai utile si puternice ierburi. In cazul in care [...]
  • 5 probleme de sanatate ce pot fi vind... Cu toate ca usturoiul este cunoscut ca fiind cel mai bun antibiotic natural, ceapa poate avea, de asemenea, multe beneficii pentru sanatate. In continuare o sa va aratam cateva motive de ce ar trebui sa consumati ceapa in fiecare zi. Ceapa poate fi super suplimente in salate sanatoase, dar ele pot fi chiar mai mult decat [...]
  • Beneficiile uleiului de cocos Uleiul de cocos are o multitudine de beneficii pentru sanatate, care includ, dar nu sunt limitate ingrijirea pilelii, a parului, imbunatatirea digestiei si imunitatea, lupta impotriva infectiilor si bolilor. Uleiul este utilizat nu doar in tarile tropicale, in cazul in care plantatiile de nuca de cocos sunt abundente, dar , deasemenea, in Statele Unite si Europa. Beneficii pentru sanatate a uleiului de cocos     [...]
  • Papadia remediu impotriva cancerului,... Papadia este o planta cunoscuta pentru efectele puternic diuretice pe care le ofera. Cu toate acestea, aceasta planta aduce cateva alte beneficii pentru sanatate care s- au dovedit a fi destul de utile pentru multi barbati si femei. Asa ca, papadia poate sprijini, de asemenea, detoxifiera ficatului, si scaderea nivelului de colesterol, ajuta persoanele alergice si chiar si medicii il recomanda ca un supliment la dieta femeilor [...]
  • Seminte de floarea soarelui: Benefici... Semintele de floarea soarelui sunt una dintre cele mai populare gustari din lume, care pot fi consumate crude sau prajite, sarate sau nesarate. Semintele de floarea soarelui pot da, de asemenea, ulei care este utilizat pentru gatit si pentru uz cosmetic. 100 de grame de seminte de floarea soarelui contine 584 de calorii, multe vitamine, minerale, antioxidanti [...]

No Comments Yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia-ți doza zilnică de sănătate

Cele mai recente articole