Ce este glutenul si de ce este rau pentru unii oameni?

Cele mai multe surse sustin ca glutenul este sanatos pentru toata lumea, cu exceptia celor care au boala celiaca.

Pe de alta parte, unii experti in sanatate cred ca glutenul este daunator pentru majoritatea oamenilor.

Conform unui alt studiu recent, mai mult de 30% dintre americani incearca in mod activ sa evite consumul de gluten.

Acest articol explica ce este glutenul si modul in care aceasta poate afecta sanatatea.

 

boala celiaca

Ce este glutenul?

Glutenul este o familie de proteine gasite in cereale cum ar fi graul, secara, orzul si alacul.

Dintre grauntele care contin gluten, graul este de departe cel mai frecvent consumat.

Cele doua proteine principale din gluten sunt glutenina si gliadina. Gliadin este responsabil pentru cele mai multe dintre efectele negative asupra sanatatii ( 1 , 2 )

Cand faina este amestecata cu apa, proteinele de gluten formeaza o retea lipiciosa care are o consistenta similara cleiului.

Aceasta proprietate similare cleiului face aluatul elastic si da paini capacitatea de a creste atunci cand este copt.

Concluzie: Glutenul este o familie de proteine care se gaseste in cereale cum ar fi grau, alac, secara si orz. Gliadina si glutenina sunt cele doua proteine principale din gluten.

 

De ce glutenul este daunator pentru unii oameni?

Cei mai multi oameni tolereaza glutenul foarte bine.

Cu toate acestea, aceasta poate provoca probleme pentru persoanele cu anumite conditii de sanatate.

Acestea includ boala celiaca, sensibilitate la gluten, alergie la grau si alte boli ( 5 , 6 ).

 

intoleranta la gluten

Boala celiaca

Boala celiaca , este cea mai severa forma de intoleranta la gluten. Aceasta afecteaza circa aproximativ 0,7-1% din populatie ( 7 ).

Este o tulburare autoimuna si sistemul imunitar il considera un invadator. Sistemul imunitar ataca glutenul, precum mucoasa intestinului subtire ( 8 ).

Poate deteriora peretele intestinal si poate duce la deficiente de nutrienti , anemie, probleme digestive severe si un risc crescut de multe boli ( 9 ).

Cele mai frecvente simptome ale bolii celiace sunt un disconfort digestiv, leziuni tisulare in intestine, balonare , diaree, constipatie, dureri de cap, oboseala, eruptii cutanate, depresie, pierdere in greutate si fecale urat mirositoare ( 10 , 11 ).

Cu toate acestea, unii oameni cu boala celiaca nu au simptome digestive, dar pot avea si alte simptome, cum ar fi oboseala sau anemie ( 12 , 13 ).

Din acest motiv, boala celiaca poate fi foarte dificil de diagnosticat. De fapt, pana la 80% dintre persoanele cu boala celiaca nu stiu ca au ( 7 , 14 ).

Concluzie: Boala celiaca este o tulburare autoimuna care face ca glutenul sa atace organismul in sistemul digestiv. Acest lucru poate duce la tulburari digestive severe si alte probleme de sanatate.

 

Sensibilitatea la gluten non-celiaca

Exista multi oameni care au test negativ pentru boala celiaca, dar reactioneaza negativ la gluten.

Aceasta afectiune este numita sensibilitate la gluten non-celiaca .

Nu este cunoscut in prezent cat de multi oameni au aceasta conditie, dar a fost estimat intre 0.5-13% ( 15 ).

Simptomele de sensibilitate la gluten includ diaree, dureri de stomac, oboseala, balonare si depresie.

Nu exista nici o definitie clara a sensibilitatii la gluten non-celiaca, dar diagnosticul se face atunci cand un pacient reactioneaza negativ la gluten, dar boala celiaca si alergiile au fost excluse ( 16 , 17 , 18 , 19 ).

Cu toate acestea, unii experti cred ca acest lucru nu este o conditie reala. Ei cred ca efectele adverse sunt imaginare sau cauzate de alte substante de gluten.

Un studiu a analizat, la aproape 400 de persoane cu intoleranta la gluten auto diagnosticata si investigata daca au imbunatatiri la o dieta fara gluten ( 20 ).

Rezultatele au aratat ca doar 26 de persoane au avut boala celiaca, in timp ce 2 au avut o alergie la grau. Doar 27 din cele 364 de persoane ramase au fost diagnosticati ca gluten sensibila.

Acest lucru inseamna ca din cei 400 care au crezut ca au intoleranta la gluten, doar 55 de persoane (14,5%) au avut de fapt o problema cu glutenul.

Prin urmare, multi oameni care cred ca au intoleranta la gluten, au de fapt alte cauze pentru simptomele lor.

Concluzie: Multi oameni reactioneaza negativ la gluten, dar nu au boala celiaca. Aceasta conditie, cunoscut sub numele de sensibilitate la gluten non-celiaca, este controversata.

 

Sindromul de colon iritabil, grau alergie si altii

Sindromul de intestin iritabil (IBS) este o afectiune comuna digestiva care provoaca simptome cum ar fi dureri abdominale, crampe, balonare, gaze si diaree ( 21 ).

Este o afectiune cronica, dar multi oameni sunt capabili de a gestiona simptomele lor cu dieta, schimbarea stilului de viata si de management al stresului.

Interesant, studiile au aratat ca unele persoane cu IBS pot beneficia de o dieta fara gluten ( 22 , 23 , 24 , 25 ).

Pentru aproximativ 1% din populatie, o alergie la grau poate fi cauza a problemelor digestive dupa consumul de gluten ( 26 ).

Mai mult, studiile au aratat ca o dieta fara gluten poate ajuta persoane cu schizofrenie , autism si o boala numita ataxie gluten ( 27 , 28 , 29 ).

Concluzie: glutenul poate fi problematic pentru persoanele cu sindrom de intestin iritabil si alergie la grau. Persoanele cu schizofrenie, autism si ataxie gluten pot beneficia, de asemenea , de o dieta fara gluten.

 

De unde stiu daca am intoleranta la gluten?

Disconfortul digestiv este cel mai frecvent la persoanele cu intoleranta la gluten. De asemenea, este posibil sa aveti anemie sau probleme cu cresterea in greutate .

Pentru a va da seama ce cauzeaza acest disconfort, adresati-va medicului dumneavoastra pentru face teste pentru boala celiaca.

Exista doua modalitati principale de a afla daca aveti boala celiaca ( 10 ):

  • Teste de sange: Exista mai multe teste de sange pentru anticorpi. Cele mai frecvente dintre ele se numeste testul TTG-IgA . In cazul in care este pozitiv, o biopsie de tesut este de obicei recomandata pentru a confirma rezultatele.
  • Biopsie din intestinul subtire: Un medic ia o mostra de tesutul mic din intestinul subtire, care este analizat.

Daca credeti ca ati putea avea boala celiaca, trebuie sa va consultati cu medicul inainte de a incerca o dieta fara gluten. Astfel, puteti obtine un diagnostic corect.

In cazul in care nu aveti boala celiaca, cel mai bun mod de a afla daca sunteti sensibili la gluten este sa urmati o dieta stricta fara gluten timp de cateva saptamani pentru a vedea daca simptomele se amelioreaza.

Apoi, va trebui sa se introduca glutenul inapoi in dieta si a vedea daca simptomele reapar.

In cazul in care simptomele nu se imbunatatesc dupa dieta fara gluten, atunci vina este, probabil, altceva decat glutenul.

Concluzie: Daca credeti ca reactionati negativ la gluten, ar trebui sa va consulte medicul dumneavoastra pentru a vedea daca aveti boala celiaca. In cazul in care este exclus, o dieta fara gluten poate ajuta la determinarea daca sunteti de fapt, intoleranta la gluten.

 

Care alimente sunt bogate in gluten?

Cele mai frecvente surse de gluten din dieta sunt:

  • Grau
  • spelta
  • secara
  • Orz
  • Paine
  • Paste
  • Cereale
  • Bere
  • Prajituri si produse de patiserie

Graul este adaugat la tot felul de alimente prelucrate . In cazul in care doriti sa evitati glutenul, atunci mai bine incepeti sa cititi etichetele produselor alimentare.

Concluzie: Cele mai frecvente surse de gluten sunt grau, alac, secara, orz, paine, paste, cereale si produse de patiserie.

Cereale fara gluten

Exista cateva cereale si seminte, care sunt in mod natural fara gluten. Acestea includ:

Cu toate acestea, in timp ce ovazul este in mod natural fara gluten, acestea pot fi contaminate cu ea. Prin urmare, este mai sigur de a consuma doar ovaz cu o eticheta fara gluten ( 33 , 34 ).

Alimente fara gluten

Exista o multime de alimente integrale sanatoase, care sunt in mod natural fara gluten, inclusiv:

Ca o regula, este mai bine sa alegeti produsele alimentare care sunt in mod natural fara gluten, mai degraba decat produsele fara gluten prelucrate. Acestea tind sa fie scazuti in nutrienti si ridicat in zahar adaugat sau cereale rafinate .

Cele mai multe bauturi sunt fara gluten, cu exceptia berii (cu exceptia cazului cand spune ca e fara gluten).

Concluzie: Exista o multime de alimente si cereale , care sunt in mod natural fara gluten. Incercati sa alegeti alimente sanatoase.

 

Toata lumea ar trebui sa evite glutenul?

Pentru marea majoritate a oamenilor, evitarea glutenului este inutila.

Cu toate acestea, pentru persoanele cu anumite conditii de sanatate, eliminarea glutenului din dieta poate face o mare diferenta.

In plus, dieta este de obicei inofensiva. Nu exista nici un nutrient in gluten pe care nu le puteti obtine din alte alimente.

(Visited 54 times, 1 visits today)
Similar posts
  • Cauzele balonarii si solutii Balonarea este o problema frecventa, si se pare, ca de obicei apare dupa o masa grea. Unii oameni se simt umflati tot timpul. Acesta apare cand in intestine se acumuleaza gaze rezultate in urma proceselor digestive, peste limita normala. Balonarea poate reprezenta un stil de viata dezordanat cum ar fi nerespectarea meselor principale sau o [...]
  • 8 moduri sanatoase de a inlocui paine... Pentru cele mai multe persoane, painea este alimentul de baza. Cu toate acestea, majoritatea painii vandute, este realizata din grau rafinat, care afost curatat de fibre si nutrienti. Organismul nostru are nevoie de carbohidrati complecsi. Faina rafinata nu contine carbohidrati complecsi si din acest motiv, trec rapid in sange si in celule, cauzand hiperglicemie. Astfel, faina alba [...]

No Comments Yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia-ți doza zilnică de sănătate

Arhive