Cafea: Beneficii pentru sanatate, informatii nutritionale

O ceasca de cafea dimineata este mai mult decat un impuls de energie.

Mai multe cercetari sugereaza faptul ca pot exista mai multe beneficii pentru sanatate asociate cu aceasta bautura, de la  prevenirea diabetului la reducerea riscului de boli hepatice.

coffee-morning

Consumul de cafea dateaza de secole.

In secolul al 17 – lea Anglia, popularitatea bauturii a dat nastere la o serie de cafenele care au fost, deoarece cu un penny o persoana putea cumpara o cana de cafea si sa aiba conversatii stimulatoare intelectuale cu alte persoane.

In ziua de azi, cafeaua este consumata de peste 400 de miliarde de cesti in fiecare an, fiind cea mai populara bautura din lume. Dar, de ce este atat de special?

Beneficiile pentru sanatate a cafelei

Beneficiile potentiale pentru sanatate asociate cu consumul excesiv de cafea includ: protejarea impotriva diabetului de tip 2, boala Parkinson, boli de ficat, cancer de ficat, si ajuta la functionarea unei inimi sanatoase.

 

1) Cafeaua si diabetul

Cafea poate proteja impotriva diabetului zaharat de tip 2. Cercetatorii de la UCLA au identificat ca consumul de cafea creste concentratiile plasmatice ale hormonului de legare a sexului proteic (SHBG). SHBG controleaza activitatea biologica a hormonilor sexuali organismului ( testosteron si estrogen ), care joaca un rol in dezvoltarea diabetului de tip 2.

Dr. Simin Liu, unul dintre autorii studiului, a declarat ca exista o „asociere inversa” intre consumul de cafea si riscul pentru diabet de tip 2.

Consumul crescut de cafea poate reduce riscul de diabet zaharat de tip 2 – Harvard School of Public Health (HSPH), cercetatorii au adunat date din trei studii. In aceste studii, dietele participantilor au fost evaluate utilizand chestionare la fiecare 4 ani, cu participantii care au raportat diabet zaharat de tip 2, completarea unor chestionare suplimentare. In total, 7,269 participantii la studiu au avut diabet zaharat de tip 2.

Cercetatorii au descoperit ca participantii care au crescut aportul lor de cafea cu mai mult de o ceasca pe zi (in medie, o crestere de 1,69 cani pe zi) pe o perioada de 4 ani, a avut cu 11% risc mai mic pentru dezvoltarea diabetului zaharat in  urmatorii 4 ani, comparativ cu cei care nu au schimbat aportul lor.

 

2) Cafeaua si boala Parkinson Cafea

Cercetatorii din SUA a efectuat un studiu care a evaluat legatura dintre consumul de cafea si riscul la boala Parkinson. Autorii studiului au ajuns la concluzia ca „aportul mai mare de cafea si cafeina este asociat cu o incidenta semnificativ mai scazuta a bolii Parkinson”.

In plus, cofeina din cafea poate ajuta la controlul de circulatie a persoanelor care sufera de maladia Parkinson , potrivit unui studiu realizat la Institutul de Cercetare al Centrului de la Universitatea McGill Health (RI MUHC), care a fost publicat in revista Neurologie.

3) Cafeaua si cancerul la ficat

Cercetatorii italieni au descoperit ca consumul de cafea scade riscul de cancer la ficat cu aproximativ 40%. In plus, unele dintre rezultatele sugereaza ca daca bei trei cani pe zi, riscurile sunt reduse cu mai mult de 50%.

Autorul principal al studiului, Dr. Carlo La Vecchia, de la Milano Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri, a declarat ca „cercetarile noastre confirma pretentiile anterioare ca cafeaua este bun pentru sanatatea ta in special pentru ficat.”

4) Cafeaua si bolile de ficat

Consumul regulat de cafea este legat de un risc redus de colangita sclerozanta primara (PSC), o boala rara autoimuna a canalelor biliare in ficat.

In plus, consumul de cafea poate reduce incidenta de ciroza hepatica pentru consumatori de alcool cu 22%, potrivit unui studiu de la Kaiser Permanente Programul Medical Care, California, SUA.

Autorii studiului ajuns la concluzia ca rezultatele „sustin ipoteza ca exista un ingredient in cafea, care protejeaza impotriva cirozei, ciroza alcoolica in special.”

Un studiu publicat in revista Hepatologie indica faptul ca consumul de cafea decafeinizata scade, de asemenea, nivelul enzimelor hepatice, ceea ce sugereaza beneficiile nu sunt legate de continutul de cofeina.

5) Cafeaua si sanatatea inimii

Cercetatorii de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) si Harvard School of Public Health, a concluzionat ca consumul excesiv de cafea cu moderatie protejeaza impotriva insuficientei cardiace . Ei au definit „moderat” ca 2 cesti pe zi. 1

Oameni care beau 4 cesti de zi cu zi au avut un risc de 11% mai mic de insuficienta cardiaca, comparativ cu cei care nu au.

Defalcare nutritiva a cafelei

 

Numarul de calorii

Cafea neagra (fara zahar sau fara lapte/frisca) are un numar foarte mic de calorii. O ceasca de cafea neagra contine doar in jur de 2 calorii.

Antioxidanti

Cafeaua este numarul unu de sursa de antioxidanti in SUA, conform studiilor de la Universitatea din Scranton.

Joe Vinson, Ph.D., autorul principal al studiului, a declarat ca „americanii obtin mai multi antioxidanti de la cafea decat de la orice alta sursa.

Autorii studiului subliniaza moderatia, afirmand ca doar una sau doua cani pe zi, pot a fi benefice.

Versiunile cofeinizate sau decafeinizate au aceleasi niveluri de antioxidanti.

 

Sursa: http://www.medicalnewstoday.com/

(Visited 53 times, 1 visits today)
Similar posts
  • Cafeaua este buna pentru creier? Cafeaua este o bautura foarte populara. Acesta a fost pe nedrept demonizata in trecut, dar este de fapt foarte sanatoasa. Cafeaua este o sursa majora de antioxidanti. Este, de asemenea, asociat cu multe beneficii pentru sanatate, inclusiv un risc scazut de diabet zaharat de tip 2 si a bolilor de ficat. Dar, cafeaua, are o [...]
  • 5 probleme de sanatate ce pot fi vind... Cu toate ca usturoiul este cunoscut ca fiind cel mai bun antibiotic natural, ceapa poate avea, de asemenea, multe beneficii pentru sanatate. In continuare o sa va aratam cateva motive de ce ar trebui sa consumati ceapa in fiecare zi. Ceapa poate fi super suplimente in salate sanatoase, dar ele pot fi chiar mai mult decat [...]
  • Beneficiile uleiului de cocos Uleiul de cocos are o multitudine de beneficii pentru sanatate, care includ, dar nu sunt limitate ingrijirea pilelii, a parului, imbunatatirea digestiei si imunitatea, lupta impotriva infectiilor si bolilor. Uleiul este utilizat nu doar in tarile tropicale, in cazul in care plantatiile de nuca de cocos sunt abundente, dar , deasemenea, in Statele Unite si Europa. Beneficii pentru sanatate a uleiului de cocos     [...]
  • Papadia remediu impotriva cancerului,... Papadia este o planta cunoscuta pentru efectele puternic diuretice pe care le ofera. Cu toate acestea, aceasta planta aduce cateva alte beneficii pentru sanatate care s- au dovedit a fi destul de utile pentru multi barbati si femei. Asa ca, papadia poate sprijini, de asemenea, detoxifiera ficatului, si scaderea nivelului de colesterol, ajuta persoanele alergice si chiar si medicii il recomanda ca un supliment la dieta femeilor [...]
  • Seminte de floarea soarelui: Benefici... Semintele de floarea soarelui sunt una dintre cele mai populare gustari din lume, care pot fi consumate crude sau prajite, sarate sau nesarate. Semintele de floarea soarelui pot da, de asemenea, ulei care este utilizat pentru gatit si pentru uz cosmetic. 100 de grame de seminte de floarea soarelui contine 584 de calorii, multe vitamine, minerale, antioxidanti [...]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia-ți doza zilnică de sănătate

Arhive