Bananele ingrasa sau ajuta la slabit?

Oamenii care doresc sa-si imbunatateasca sanatatea lor sunt adesea sfatuiti sa manance mai multe fructe si legume.

Cu toate acestea, unii oameni se tem ca fructele cu mult zahar, cum ar fi bananele pot sa ingrase.

Acest articol exploreaza daca bananele ingrasa sau slabesc.

 

bananele ingrasa

Factori nutritionali banane

Bananele sunt bogate in substante nutritive si ofera multe beneficii pentru sanatate .

Ele contin o multime de fibre, carbohidrati si unele vitamine esentiale si minerale.

O banana de dimensiune medie contine ( 1 ):

  • Potasiu: 12% din CDI.
  • Vitamina B6: 20% din CDI.
  • Vitamina C: 17% din CDI.
  • Magneziu: 8% din CDI.
  • Cupru: 5% din CDI.
  • Mangan: 15% din CDI.
  • Fibra: 3.1 grame.

Acest lucru vine cu aproximativ 105 de calorii , dintre care 90% provin din carbohidrati. Cele mai multe dintre carbohidrati din banane coapte sunt zaharuri – zaharoza, glucoza si fructoza.

Pe de alta parte, bananele sunt reduse in ambele grasimi si proteine.

Bananele contin, de asemenea, antioxidanti, inclusiv dopamina si catechine ( 2 , 3 , 4 ).

Concluzie: bananele contin carbohidrati, fibre, unele substante nutritive esentiale si antioxidanti. O banana mijlocie ofera 105 de calorii.

 

banana smoothie

 

Bananele sunt bogate in fibre, dar scazuti in calorii

O banana de marime medie ofera in jur de 12% din aportul zilnic recomandat, cu doar 105 de calorii.

Fibrele sunt importante pentru mentinerea unor obiceiuri regulate ale intestinului, si joaca un rol vital in sanatatea digestiva ( 5 ).

Consumul de cantitati mari de fibre a fost chiar legat de un risc redus de boli de inima, boala diverticulara si unele tipuri de cancer ( 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 ).

Un aport adecvat de fibre este de asemenea legata de greutatea corporala redusa ( 13 , 14 ).

Un studiu a masurat aportul alimentar la 252 de femei timp de 20 de luni. Aceasta a constatat ca pentru fiecare gram in plus de fibre, greutatea lor corporala a scazut cu 0,25 kg ( 15 ).

Acest efect este datorita fibrelor, ele te fac sa te simti plin mai mult timp, ceea ce ar putea ajuta sa mancati mai putine calorii pe termen lung.

Cu toate acestea, alte studii au descoperit ca fibra nu afecteaza satietate oamenilor( 16 ).

Concluzie: Bananele sunt o sursa buna de fibre. Un aport ridicat de fibre a fost legata de greutatea corporala redusa si o serie de beneficii pentru sanatate.

 

Bananale verzi, bogate in amidon

Tipul de carbohidrati intr-o banana depinde de cat de coapte sunt.

Bananele necoapte, verzi sunt bogate in amidon, in timp cecle coapte contin in cea mai mare parte zaharuri.

Amidonul rezistent actioneaza ca si fibrele solubile in organism si au o multime de beneficii potentiale pentru sanatate. Aceasta include pierderea in greutate si niveluri reduse de zahar in sange ( 17 , 18 , 19 , 20 , 21 , 22 ).

Amidonul rezistent poate reduce si absorbtia de zahar din alimente. Acest lucru mentine nivelul zaharului din sange stabil si va ajuta sa va simtiti plin ( 23 , 24 , 25 , 26 ).

Mai mult decat atat, amidonul rezistent poate creste, de asemenea, arderea grasimilor ( 27 , 28 , 29 ).

Concluzie: bananele necoapte, contin amidon rezistent, care a fost legata de pierderea in greutate si niveluri reduse de zahar din sange.

 

Bananele au un indice glicemic scazut, dar aceasta depind de gradul de coacere

Indicele glicemic (IG) este o masura a cat de mult alimentul ridica nivelul de zahar din sange. In cazul in care indicele este mai mic de 55, este considerat a avea un IG scazut. 56-69 este mediu, in timp ce un 70 este mare.

Alimentele care contin o multime de zaharuri simple sunt absorbite rapid, si au o valoare ridicata IG, deoarece acestea determina o crestere mai mare a nivelului de zahar din sange.

Alimentele cu un IG ridicat au fost legate de cresterea in greutate si un risc crescut de obezitate, diabet zaharat de tip 2, boli de inima si accident vascular cerebral ( 30 , 31 , 32 , 33 , 34 , 35 , 36 , 37 , 38 , 39 , 40 , 41 ).

Alimentele cu carbohidrati absorbite mai lent, au un IG mai mic si mentin nivelul de zahar din sange stabil. Din moment ce bananele sunt 90% carbohidrati, acestea sunt uneori considerate a fi un fruct mult zahar, care ar putea creste nivelul de zahar in sange.

Cu toate acestea, indicele glicemic la banane este 42-62, in functie de maturitate. Acest lucru le face cu indice glicemic scazut spre mediu ( 42 ).

Bananele coapte au un indice glicemic mai mare decat bananele verzi. Continutul de zahar creste pe masura ce se maturizeaza bananele, care, la randul lor, afecteaza nivelurile de zahar din sange.

In general, bananele par sa elibereze zaharuri lent.

Concluzie: bananele au un nivel scazut de indice glicemic. 

Ingrasa sau slabeste banana?

Bananele sunt sanatoase si hranitoare, nu exista nici o indoiala despre asta. Ele sunt, de asemenea, bogate in fibre, dar saraci in calorii.

Cele mai multe banane au un indice glicemic scazut spre mediu, si nu ar trebui sa cauzeze probleme mari ale nivelului de zahar din sange, comparativ cu alte alimente bogate in carbohidrati.

Cu toate ca nu exista studii care examineaza in mod direct efectele bananelor asupra greutatii, ei au mai multe proprietati care ar trebui sa le faca un aliment potrivit pentru pierderea in greutate .

Daca sunteti incercarea de slabi, atunci nu este absolut nimic in neregula cu consumul de banane , ca parte a unei diete echilibrate, bazate pe produse alimentare reale.

(Visited 93 times, 1 visits today)
Similar posts
  • Doamnelor nu ignorati aceste 9 simpto... Stresul este principalul motiv pentru aparitia numeroaselor afectiuni medicale, dar nu toata lumea este constienta de acest lucru, desi expertii avertizeaza intotdeauna cu privire la consecintele stresului.   Stresul poate fi o problema serioasa, mai ales atunci cand nu poate fi observata imediat din cauza unor simptome neclare. Astfel, specialistii recomanda reducera stresului pentru ca [...]
  • Cum sa transformi grasimea din organi... Cetoza este un proces metabolic normal care ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Si anume, in timpul acestui proces, grasimea din organism este transformata in compusi numiti cetone, care sunt folosite ca sursa de energie primara. Cercetatorii, au descoperit ca dietele care duc la cetoza sunt extrem de benefice, deoarece suprima pofta de mancare si duc la [...]
  • Uleiul de masline reduce riscul de ca... Uleiul de masline are un loc important in dieta mediteraneana, iar aspectul principal al acestui regim alimentar include un consum ridicat de ulei de masline. Conform unor studii, uleiul de masline reduce riscul de boli cardiace coronariene datorita nivelului foarte ridicat de grasimi mononesaturate si acidului oleic.     Exista, de asemenea, dovezi ca antioxidantii [...]
  • Apa cu otet de mere si bicarbonat de ... Combinatia dintre bicarbonat de sodiu si otet este utilizata in mod traditional pentru tratarea unui numar mare de probleme de sanatate. Chiar daca este facuta din ingrediente simple, care sunt ieftine si usor accesibile, aceasta combinatie puternica este extrem de eficienta si poate oferi mai multe beneficii. In ciuda faptului ca aceste incredine pot fi [...]
  • 15 alimente pe care le puteti manca d... Daca vreti sa slabiti sau sa va mentineti greutatea, ar trebui sa stiti ca exista unele alimente care va vor fi de mare ajutor, si nu ingrasa.   Aceste alimente sunt bogate in fibre, dar saraci in calorii, asa ca va tin satui, fara a contribui la acumularea de grasime in organism.       [...]

No Comments Yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia-ți doza zilnică de sănătate

Cele mai recente articole