5 beneficii impresionante ale donarii de sange

Beneficiile pentru sanatate ale donarii de sange includ stare buna de sanatate, risc scazut de cancer si hemocromatoza. Aceasta ajuta la reducerea riscului de deteriorare a ficatului si pancreasului. Donarea de sange poate ajuta la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si reducerea obezitatii.

In intreaga lume au loc transfuzii de sange, astfel salvandu-se viata multor oameni. In Romania, 1 din zece pacienti care ajung la spital au nevoie de sange sau de produse derivate din sange, dar tara noastra este pe ultimele locuri in ceea ce priveste donarea de sange benevola.

Donarea de sange este buna pentru sanatatea donatorilor precum si cei care au nevoie de ea. Este important ca donarea de sange sa aiba loc intr-un spital sau o banca de sange (centru de transfuzii), in prezenta expertilor medicali. Donatorii trebuie sa se asigure ca acestea sunt in stare buna de sanatate, pentru a evita orice probleme de sanatate publica.

 

 

 

 

Donarea de sange poate ajuta la tratarea pacientilor care sufera de cancer, au tulburari hemoragice, anemie cronica asociata cu cancer, siclemie si alte anomalii ale sangelui ereditare. Este important de stiut ca sangele uman nu poate fi fabricat, oamenii sunt singura sursa si de aceea este important sa donam sange si de a ajuta pe cei care au nevoie de ea. Este de asemenea posibil sa stocam propriul sange pentru nevoi viitoare.

Inainte de a dona trebuie sa faceti un examen, care include o lista de verificare pentru bolile legate de tensiuni arteriale si a bolilor infectioase. Cei care au afectiuni medicale, cum ar fi SIDA, hepatita nu pot sa doneze sange. Persoanele care au luat vaccinari sau care au suferit o interventie chirurgicala, sau au cancer, diabet, raceala si gripa ar trebui sa medicul inainte de a dona sange. Femeile gravide ar trebui sa de asemenea sa consultante medicul de specialitate inainte de a dona sange.

 

Beneficiile pentru sanatate ale donarii de sange

 

Hemocromatoza

Beneficiile pentru sanatate de donari de sange includ riscul de hemocromatoza redus. Hemocromatoza este o stare de sanatate care apare din cauza excesului de absorbtie a fierului de catre organism. Acest lucru poate fi mostenit sau poate fi cauzata de alcoolism, anemie sau alte tulburari. Donarea regulata de sange poate ajuta la reducerea supraincarcarii cu fier.

 

Scade riscul de a face cancer

Donarea de sange poate ajuta, de asemenea, in scaderea riscului de cancer. Prin donarea de sange depozitele de fier din organism sunt mentinute la un nivel sanatos. O reducere a nivelului de fier din organism este legat cu un risc de cancer scazut.

 

Ficat si inima sanatoasa

Donarea de sange este benefica in reducerea riscului de  boli cardiace si ficat cauzate de supraincarcare cu fier in organism. Alimentele bogate in fier pot creste nivelul de fier din organism, iar excesul de fier este stocat in inima, ficat si pancreas. Aceasta, la randul sau, creste riscul de ciroza, insuficienta hepatica, deterioreaza pancreasul, si apar anomalii ale inimii. Donarea de sange ajuta la mentinerea nivelului de fier si reduce riscul de diverse afectiuni de sanatate.

 

Slabeste

Donare de sange regulate reduce greutatea donatorilor. Acest lucru este util pentru cei care sunt obezi si sunt la risc mai mare de boli cardiovasculare si alte tulburari de sanatate. Cu toate acestea, donarea de sange nu ar trebui sa fie foarte frecventa si puteti consulta medicul dumneavoastra inainte de a dona sange, pentru a evita orice probleme de sanatate.

 

Reinnoieste celulele sanguine

Dupa donarea de sange, organismul lucreaza pentru a reface sangele pierdut. Aceasta stimuleaza producerea de noi celule sanguine si la randul sau, ajuta la mentinerea sanatatii.

 

Procesul de donare de sange

Este intotdeauna bine sa planificati dinainte donarea de sange. Consultati-va medicul inainte de a dona sange in cazul in care exista probleme de sanatate. Este intotdeauna bine sa avem o alimentatie sanatoasa inainte de donare. In ziua donarii, asigurati – va ca sunteti bine hidratat asa ca beti multe lichide. Purtati haine confortabile in timpul procesului de donare. In cazul in care sunt in curs de orice tratament, este recomandabil sa informati banca de sange / clinica / spitalul unde donati sange.

 

Cat de des se poate dona sange?

Perioada de asteptare este de 112 de zile sau 16 de saptamani intre donatii. Evitati sa donati daca suferiti de orice tulburari, si consultati medicul dumneavoastra inainte de a face aceasta.

 

Cat de mult sange se poate dona?

Puteti dona o unitate sau 350 ml de sange la fiecare 8 saptamani.

 

De la ce varsta se poate dona sange?

Varsta donatorului trebuie sa fie intre 18-60 de ani si in greutate mai mult de 45 kg pentru a putea dona sange.

 

Cine nu poate dona sange?

Donatorii sub varsta de 18 ani si peste 60 de ani si cu greutate mai mica de 45 kg nu pot dona sange. Un donator cu infectie activa, infectie acuta sau boli cum ar fi HIV, SIDA nu trebuie sa doneze sange. Este recomandabil sa se consulte un medic si de a partaja istoricul medical inainte de a merge pentru donare de sange.

 

Doneaza sange, fii sanatos si salveaza vieti!

 

 

Referinte

 1. http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/bt/
 2. http://www.cc.nih.gov/blooddonor/index.html
 3. http://clinicalcenter.nih.gov/ccc/patient_education/pepubs/transfusion.pdf
 4. https://medlineplus.gov/bloodtransfusionanddonation.html
 5. http://clinicalcenter.nih.gov/blooddonor/about_donating_blood.html
 6. http://clinicalcenter.nih.gov/blooddonor/donationtypes/hemochromatosis.html
 7. http://www.medicaldaily.com/why-donating-blood-good-your-health-246379
 8. http://www.redcrossblood.org/donating-blood/donation-process
 9. http://www.proviataoradea.ro/
(Visited 46 times, 1 visits today)
Similar posts
 • Test de sarcina pozitiv: Cand si pest... Un test de sarcina poate sa arate un rezultat pozitiv la cateva zile dupa aparitia implantului. Majoritatea femeilor care doresc sa ramana gravide sunt foarte dornice sa ia un test de sarcina la domiciliu pentru a vedea daca rezultatul este pozitiv. In functie de corpul dumneavoastra si de nivelurile hormonului hCG, sarcina timpurie poate fi [...]
 • Cum functioneaza sistemul imunitar cu... Principala responsabilitate a sistemului imunitar este de a proteja organismul de boli si agenti patogeni, inclusiv bacterii, virusuri si paraziti. Sistemul imunitar joaca de asemenea un rol in raspunsul de vindecare la trauma si ajuta sa va protejati impotriva infectiei. Interesant fatul ca, sistemul imunitar nu functioneaza intotdeauna singur.         Cum functioneaza [...]
 • Mancarime si labii umflate: Cauze si ... Cele mai multe femei simt mancarime si/sau labii umflate la un moment dat in viata lor. Pe langa aceste simptome mai pot aparea si altele, precum roseata si chiar durere. Este, de asemenea, posibil sa apara scurgeri vaginale neobisnuite. Este important sa tratati mancarimea si umflarea cat mai curand posibil pentru a evita complicatiile ulterioare. [...]
 • 15 minute de mers pe jos in fiecare z... Un stil de viata sedentar si lipsa de activitate fizica duce la probleme grave de sanatate.   Cu toate acestea, nu poti gasi o scuza pentru a nu avea cel putin 15 minute in fiecare zi pentru miscare.   Va recomandam o forma simpla de mers pe jos, care va asigura efecte uimitoare pentru sanatate [...]
 • Varsaturi cu sange (hematemeza) – cau... Varsaturile cu sange indica prezenta hemoragiei la nivelul tractului digestiv. Sangerarea vine din partea superioara a tractului digestiv, inclusiv esofag, stomac, si o parte a intestinului subtire.   Varsaturile cu sange pot fi cauzate de mai multe conditii diferite, iar severitatea variaza de la o persoana la alta. Materialul vomitat poate fi rosu aprins sau [...]

No Comments Yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia-ți doza zilnică de sănătate

Cele mai recente articole