10 schimbari sanatoase in alimentatie pentru a slabi

 

Un indice de masa corporala ridicat (IMC), este foarte frecvent in randul persoanelor cu diabet de tip 2, si nu este doar o coincidenta. Excesul de greutate este un factor de risc distinct pentru dezvoltarea diabetului de tip 2, si excesul de greutate face ca glucoza din sange sa fie greu de controlat.

Diabetul de tip 2, este cea mai raspandita forma de diabet, fiind asociata cu obezitatea, varsta inaintata, antecedente familiale, sedentarismul, abundenta calorica a dietei sau antecedente personale de diabet gestational. In cazul diabetului de tip 2, pancreasul produce insulina suficienta, dar organismul nu o poate folosi eficient, astfel ca dupa cativa ani, secretia de insulina scade.

In tara noastra, exista oficial aproximativ 600.000 de pacienti care sufera de diabet, dar neoficial numarul estimat al acestora este dublu, conform Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. De asemeanea, aproape 25% din populatia adulta se confrunta cu obezitatea.

Federatia Internationala a Diabetului preconizeaza ca unul din zece adulti va avea diabet pana in 2030. Momentan, la nivel mondial sunt 346 de milionane de persoane diagnosticate cu diabet, dintre care aproximativ 80% se confrunta cu obezitate.

Din fericire, o pierdere de o cantitate modesta din greutate – cel putin 7-10 la suta din greutatea actuala – poate avea un efect profund asupra rezistentei la insulina. Pierderea in greutate poate avea un efect imens asupra dezvoltarii de diabet zaharat.

Lista cu cele zece schimbari alimentare, nu ar trebui sa fie considerat un program de pierdere in greutate in nici un sens. Dar, aceasta lista simpla reprezinta un concept important – schimbarile mici fac rezultate mari. Si mai important, modificarile mici, care sunt simple si usoare pot deveni noi obiceiuri.

maioneza

Maioneza

Schimbarea maionezei cu o versiune cu mai putina grasime poate scadea numarul de calorii pe care le consumam. Maioneza light  poate avea aproximativ 320 calorii la 100 de grame, in timp ce maioneza clasica are undeva 600 calorii la 100 de grame.

Aceasta este o reducere semnificativa, si atunci cand vine vorba de a pierde in greutate pe termen lung, aceasta schimbare v-ar prinde bine.

Pentru o portie de maioneza light aveti nevoie de: 1 ou crud, 3 linguri iaurt, 80 – 100 ml ulei, 3 linguri mustar, zeama de la jumatate de lamiae si sare.

ioghurt

Inlocuiti topping-ul de smantana cu iaurt grecesc.

Topping-ul standard pentru cartofi copti este untul, margarina, sau smantana, dar aveti posibilitatea sa scadeti calorii si grasimi, Inlocuind smantana cu iuartul grecesc va fi o alegere potrivita, deoarece si iaurtul grecesc are aceeasi consistenta groasa si cremoasa ca si smantana.

Doua linguri de iaurt grecesc degresat are doar 24 de calorii si nu are grasimi, comparativ cu 50 de calorii si 5 grame de grasime in smantana, 140 de calorii si 16 grame de grasime pentru margarina, si 200 de calorii, cu 23 de grame de grasimi pentru unt.

BACON

Substituie slanina cu bacon

Inlocuind slanina cu bacon veti scadea numarul de calorii cu 200 la 100 de grame. 100 de grame slanina are aproximativ 500 de calorii, iar bacon-ul are in jur de 300 de calorii. Schimbarea bacon-ului este un exemplu excelent al modului in care nu trebuie sa abandonati complet preferintele alimentare pentru a obtine placeri mari.

lime

La salate folositi doar lime sau lamaie

Sucul de lamaie proaspat va va oferi o explozie de arome, si completeaza bine legumele din gradina in salata, fara a compromite intentiile sanatoase. Are doar 12 calorii si nu are grasime.

lapte

Consumati lapte degresat

Laptele contine aproape 4 la suta grasime, si o cana de lapte integral are 156 de calorii, 9 grame de grasimi, si 34 de miligrame de colesterol. Are un continut scazut de grasimi, dispune cu 54 de calorii mai putine, 7 grame mai putine grasimi, 22 miligrame de colesterol mai putin, aceeasi cantitate de calciu, si mai multa vitamina O ceasca de lapte degresat are doar 86 de calorii pe cana.

Eliminand caloriile din dieta, fara a elimina complet un grup intreg de alimente este o oportunitate care nu trebui sa lipseasca. Chiar daca nu credeti ca puteti face saltul direct la degresat, sunt perfect delicioase si optiunile reduse in calorii, si fiecare pic face o diferenta.

chips

Incercati chipsuri coapte si salsa in loc de chips-uri prajite in baie de ulei

Substituind chips-uri prajite in baie de ulei, reduceti caloriile si grasimile in mod semnificativ. Economisiti 20 la 30 de calorii pe 100 de grame, si de la 3 pana la 5 grame de grasime cu trecerea  la chipsuri coapte.

condimente

Condimentati

Adaugarea condimentelor poate suplimenta savoarea oricarui tip de mancare. De exemplu, la un piure de cartofi sau orez puteti condimenta cu ardei iute, chimen sau sofran, iar la salate se pune maghiran sau rozmarin. Daca gatiti preparate din carne adaugati cat mai multe condimente, nu aveti nimic de pierdut, ci numai de castigat: mancare delicioasa si o multitudine de beneficii medicale. Au un continut mai ridicat de antioxidanti in comparatie cu fructele si legumele. Antioxidantii ajuta la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare dar se implica si in pastrarea fermitatii si elasticitatii pielii.

puding

Inlocuiti ciocolata cu budinca dietetica

Preparand budinca cu lapte degresat si cu un sustituitor de zahar economisiti 200 de calorii, 17 grame de grasime, si 20 de grame de carbohidrati.

usturoi

Incercati usturoiul copt

Usturoiul e unul dintre acele ingrediente care pot face dintr-un preparat mediocru unul perfect. Desi primul instinct va fi sa-l mancati asa cum este, puteti sa-l intindeti copt pe niste paine usor prajita pentru a obtine un delicios aperitiv. Usturoiul mai merge perfect cu piureul de cartofi sau in supa de usturoi. O lingura de usturoi copt are numai 12 de calorii, este fara grasimi, grasimi saturate, sau sodiu. Comparativ cu o lingura de margarina, usturoiul copt va economiseste 58 de calorii, 8 grame de grasimi totale, si 100 de miligrame de sodiu. Si, manancand usturoi veti profita de beneficii avand efect antispastic, colagog, diaforetic, anticancerigen, expectorant, febrifug, vasodilatator si antimicrobian.

ton

Consumati conserva de peste in suc propriu

Conserva de ton este o sursa importanta de proteine, acizi grasi si omega-3. Dar, puteti sa o consumati in varianta cu mai putine calorii alegand conserva de peste in suc propriu. Diferenta dintre cele doua este de aproape 100 de calorii.

Sursa:

www.bolicronice.ro

http://www.dummies.com

(Visited 135 times, 1 visits today)
Similar posts
  • Doamnelor nu ignorati aceste 9 simpto... Stresul este principalul motiv pentru aparitia numeroaselor afectiuni medicale, dar nu toata lumea este constienta de acest lucru, desi expertii avertizeaza intotdeauna cu privire la consecintele stresului.   Stresul poate fi o problema serioasa, mai ales atunci cand nu poate fi observata imediat din cauza unor simptome neclare. Astfel, specialistii recomanda reducera stresului pentru ca [...]
  • 5 beneficii impresionante ale donarii... Beneficiile pentru sanatate ale donarii de sange includ stare buna de sanatate, risc scazut de cancer si hemocromatoza. Aceasta ajuta la reducerea riscului de deteriorare a ficatului si pancreasului. Donarea de sange poate ajuta la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si reducerea obezitatii. In intreaga lume au loc transfuzii de sange, astfel salvandu-se viata multor oameni. In Romania, 1 din zece pacienti care ajung [...]
  • Cum functioneaza sistemul imunitar cu... Principala responsabilitate a sistemului imunitar este de a proteja organismul de boli si agenti patogeni, inclusiv bacterii, virusuri si paraziti. Sistemul imunitar joaca de asemenea un rol in raspunsul de vindecare la trauma si ajuta sa va protejati impotriva infectiei. Interesant fatul ca, sistemul imunitar nu functioneaza intotdeauna singur.         Cum functioneaza [...]
  • Furnicaturi in cap: Cauze si tratamen... Senzatia de furnicaturi in cap poate fi conectata cu un numar de cauze. Denumirea medicala pentru furnicaturi in organism este parestezie si aceasta conditie poate provoca o senzatie de amorteala descrisa ca “intepatura de ace”. Parestezia este de obicei simtita in picioare sau maini, dar poate afecta si alte parti ale corpului, cum ar fi [...]
  • Cum sa transformi grasimea din organi... Cetoza este un proces metabolic normal care ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Si anume, in timpul acestui proces, grasimea din organism este transformata in compusi numiti cetone, care sunt folosite ca sursa de energie primara. Cercetatorii, au descoperit ca dietele care duc la cetoza sunt extrem de benefice, deoarece suprima pofta de mancare si duc la [...]

No Comments Yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia-ți doza zilnică de sănătate

Cele mai recente articole