10 Alimente ce declanseaza pietre la rinichi

Conform sondajului, aproximativ 25% dintre romani sufera de pietre la rinichi.

Ele sunt mai frecvente la barbati decat la femei. Aceste pietre ce se poate dezvolta in unul sau ambii rinichi si pot provoca dureri foarte mari.

Pietrele la rinichi se dezvolta atunci cand diferite tipuri de substante chimice in urina, cum ar fi acidul uric, fosfor, calciu si acid oxalic, devin foarte concentrate.

Pietrele mici se elimina din organism, fara a provoca probleme. Pietrele mai mari cauzeaza dureri severe, care vin si pleaca.

Alte simptome includ nevoia frecventa de a urina, durere la urinare, sange in urina, urina urat mirositoare, greata, varsaturi, frisoane, febra si stare de neliniste.

Factorii care cresc riscul unei persoane de a dezvolta aceste pietre includ un istoric familial de pietre la rinichi, deshidratare, bolile digestive, infectii ale tractului urinar, excesul de greutate si o alimentatie bogata in proteine, sodiu si zahar.

Oamenii care au avut pietre la rinichi in trecut, de asemenea, sunt la un risc mai mare deoarece problema este recurenta.

Dieta este un factor-cheie, care este usor de controlat. Eliminarea anumitor alimente din dieta poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi si sa sprijine sanatatea generala a rinichilor.

durere rinichi

  1. Alimente bogate in oxalat

Pietrele la rinichi se pot forma din cauza unei acumulari de oxalat de calciu, deci consumul de alimente bogate in oxalat in cantitati mari poate creste riscul. Oxalatul gasit in urina se combina cu calciul pentru a forma pietre la rinichi.

Oamenii care sunt la un risc mai mare de a dezvolta pietre la rinichi ar trebui sa manance cu moderatie alimente bogate in oxalate. Aceasta include alimente cum ar fi spanacul, rubarba, bame, sfecla rosie, varza, telina, lapte de soia si capsuni.

  1. Sardine

Oamenii care sunt la un risc mai mare de a dezvolta pietre de acid uric ar trebui sa evite alimentele care sunt bogate in purine, cum ar fi sardinele. Un aport ridicat de purine creste cantitatea de acid uric in urina si poate duce la pietre de acid uric.

In conformitate cu American Urological Association, aportul ridicat de purine din proteine de ​​animale, in special din peste, poate duce la hiperuricemie si hiperuricozuria la persoanele sanatoase, fara pietre.

In plus, alimentele bogate in purine ar putea declansa pietre de calciu-oxalat, deoarece acestea sporesc cantitatea de calciu excretata in urina.

Limitati consumul de sardine la o data sau de doua ori pe saptamana. Alte alimente bogate in purin care ar trebui sa manancati cu moderatie sunt ansoa, organe, slanina, scoici, creveti si drojdie.

  1. Carnea rosie

Consumul de prea multa carne rosie, care este bogata in proteine, poate creste riscul de a dezvolta pietre la rinichi. Este bogat in acid uric, o cauza comuna de pietre la rinichi.

Evitati consumul de carne rosie zi cu zi. In schimb, limitati aportul la o data sau de doua ori pe saptamana.

  1. Bauturi carbogazoase

Regulat consumul de bauturi carbogazoase, cum ar fi sucurile (cu sau fara indulcitor artificiali), bauturi energizante si anumite sucuri imbuteliate, de asemenea, cresc riscul de a dezvolta pietre la rinichi, precum si boli de rinichi.

Un studiu din 2007 publicat in Epidemiology a remarcat ca bauturile cola contin acid fosforic care cauzeaza modificari urinare si promoveaza pietre la rinichi. De asemenea, creste riscul de boli renale cronice.

In plus, un studiu publicat in 2013 de Clinical Journal of the American Society of Nephrology a mentionat ca aportul de sifon indulcit cu zahar este asociat cu un risc mai mare de formare de piatre.

In loc sa beti bauturi carbogazoase, ramaneti la apa plata, apa aromatizata, apa cu lamaie sau suc de portocale proaspat.

  1. Soia nefermentata

Soia si alimentele pe baza de soia, care sunt modificate genetic sunt nocive pentru organism si poate afecta starea de sanatate a rinichilor. Ele contin un nivel ridicat de oxalati, care se leaga cu calciu pentru a forma pietre la rinichi.

Un studiu din 2009 publicat in International Journal of Biological Sciences a analizat efectele produselor alimentare modificate genetic asupra sanatatii mamiferelor si a concluzionat ca efectele daunatoare au fost in mare parte concentrate in rinichi si functiile hepatice.

In plus, produsele din soia, cum ar fi laptele de soia nefermentat si tofu contin niveluri ridicate de anti-nutrienti, inclusiv oxalati.

Atunci cand cumparati soia, optati pentru soiurile cultivate ecologic. De asemenea, pentru alegeti produse din soia fermentate, cum ar fi miso si tempeh.

  1. Carbohidratii rafinati

Consumul de carbohidrati rafinati (cum ar fi zaharul rafinat, orez alb, faina rafinata si asa mai departe) se asociaza cu o crestere a eliminarii urinare de calciu.

Daca sunteti predispus la un risc de a dezvolta pietre la rinichi, evita alimentele cu carbohidtati rafinati.

  1. Consumul execesiv de cafea

Prea multa cofeina, fie din alimente sau bauturi, poate creste excretia de calciu in urina, care la randul sau poate declansa pietre la rinichi.

Un studiu din 2004 publicat in Journal of Urology a analizat efectele cafeinei asupra compozitiei urinei si a constatat ca aportul de cofeina poate creste modest riscul de formare a pietrei de calciu-oxalat.

Cofeina are, de asemenea, un efect diuretic care provoaca urinare frecventa si poate duce la deshidratare, un factor de risc pentru pietre la rinichi.

In plus, consumul crescut de cofeina poate provoca o serie de probleme de sanatate, inclusiv hipertensiunea arteriala si insomnie.

Consumati alimente si bauturi cofeinizate cu moderatie. Nu beti mai mult de 2 sau 3 cesti de cafea pe zi.

  1. Indulcitorii artificiali

Multi dintre noi folosesc indulcitori artificiali in loc de zahar in cafea sau ceai de a reduce caloriile. Cu toate acestea, indulcitorii artificiali pot afecta functia renala daca este consumata in mod regulat.

Un studiu din 2009 publicat in revista American Society of Nephrology a constatat ca persoanele care consuma o dieta bogata in sodiu sau bauturi indulcite artificial sunt mai predispusi sa apara o scadere a functiei renale.

In plus, indulcitorii artificiali au un efect de formare a acidului puternic in sange. Acest lucru creste cantitatea de depozite de calciu din corpul dumneavoastra, ceea ce duce la formarea de pietre mari la rinichi.

In loc de indulcitorii artificiali, folositi miere sau stevia in cafea sau ceai pentru a le indulcii.

  1. Consumul excesiv de alcool

Baut cu moderatie este bine, dar consumul de bauturi alcoolice in exces poate provoca daune semnificative la rinichi, precum si ficatului.

Alcoolul actioneaza ca un diuretic, care poate duce la mai multa productie de urina si creste riscul de deshidratare. Deshidratarea perturba functionarea normala a rinichilor.

In plus, aceasta poate interfera cu capacitatea organismului de a elimina acidul uric, care poate duce la formarea de pietre la rinichi.

  1. Sare de masa

Utilizarea excesiva a sarii de masa, care este clorura de sodiu, poate contribui la dezvoltarea de pietre la rinichi. Aportul ridicat de sodiu incurajeaza retentia de apa si rinichii nu sunt capabili de a alunga excesul de sodiu din organism.

In plus, aportul de ridicat de sodiu ridica tensiunea arteriala, care poate duce la boli de inima, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca si boli de rinichi.

Daca sunteti sensibili, limitati consumul de sare la 3 grame pe zi. In loc de sare de masa, folositi doar un varf de cutit de Celtic de inalta calitate sau sare de mare Himalaya.

De asemenea, utilizati ierburi si condimente pentru a adauga aroma la produsele alimentare dumneavoastra. In plus, evitati alimentele prelucrate, care sunt de obicei bogate in sodiu.

Resurse:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22498635 
http://www.jurology.com/article/S0022-5347%2805%2961684-9/abstract 
https://www.auanet.org/university/abstract_detail.cfm?id=2147&meetingID=11WAS 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4265710/ 
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/11/091101132543.htm 
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa010369 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17525693 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23676355 
http://www.ijbs.com/v05p0706.htm 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3744193

(Visited 114 times, 1 visits today)
Similar posts
  • Cristale in urina: Cauze, tratamente ... Cristale in urina sunt de obicei detectate intr-o analiza a urinei. Singurul semn vizibil pe care il puteti observa daca aveti cristale urinare este urina tulbure; totusi, unele tipuri de cristale in urina nu sunt vizibile deloc fara microscop. Rinichii sunt necesari pentru a filtra produsele reziduale din organism si excesul de lichid, iar acestea [...]
  • Urina cu miros de amoniac: Cauze si s... Urina cu miros de amoniac este cauzata de obicei de existenta unei concentratii mari de deseuri in urina. Urina consta in principal din apa si, de obicei, nu are un miros puternic. Cu toate acestea, anumite alimente, deshidratarea sau o infectie poate cauza un miros de amoniac in urina.   De cele mai multe ori, nu [...]

No Comments Yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ia-ți doza zilnică de sănătate

Cele mai recente articole